Chirurgie estetica

©

Autor: [+ revizuiri*]

Chirurgie estetica
Chirugia estetica are rolul de a interveni acolo unde ce a oferit natura nu corespunde cu dorintele unei persoane. Operatiile estetice pot schimba radical aspectul fizic, insa schimbarea poate sau nu sa fie conforma cu asteptarile pe care aceasta le-a tintit.

In orice caz, apelul la chirurgia estetica este o decizie care trebuie cantarita si bine documentata inainte. Noi va aducem cateva informatii de baza, atunci cand vreti sa plecati la drum in directia chirugiei estetice.

Chirurgia estetica - rol in medicina

Oamenii apeleaza la chirurgia estetica atunci cand nu sunt multumiti de aspectul unei anumite parti ale corpului, altfel perfect normala si sanatoasa si intentioneaza sa o remodeleze.

Chirurgia estetica se concentreaza in principal pe reducerea cutelor pielii si a ridurilor de pe fata, gat si decolteu, indepartarea depozitelor adipoase in anumite zone ale corpului si suplimentarea sau reducerea anumitor trasaturi specifice. De asemenea, in anumite situatii, aceasta poate avea drept tinta si inbunatatirea starii de sanatate corporala (de exemplu, in cazul operatiei  de reductie a sanilor).

Dezvoltarea chirurgiei estetice

Ultimii ani ai secolului al XX-lea au adus numeroase contributii in dezvoltarea chirurgiei estetice ca stiinta. Majoritatea procedurilor estetice sunt realizate acum extern, non-invaziv. Aceasta inseamna in primul rand mai putin disconfort si o durata de recuperare mai mica.

Pe masura ce chirurgia estetica s-a dezvoltat, si oamenii si-au ridicat standardele in ceea ce priveste sanatatea si aspectul corpului, pornind o adevarata lupta pentru a-si mentine sanatatea, tineretea si frumusetea cat mai mult timp cu putinta. Inainte insa de a alege o anumita procedura, ca strategie de baza in aceasta lupta, trebuie sa cunoasteti diferentele dintre acestea, efectele si riscurile lor.

Din fericire, progresul medical al chirurgiei estetice a minimalizat tot mai mult riscurile si probabilitatea de aparitie a unor complicatii, insa acesta nu ofera garantii complete. Se recomanda a se cauta cea mai inofensiva si mai putin riscanta dintre procedurile ce au ca efect rezultatele dorite.

Rezultatele unei interventii estetice pot, in unele situatii, sa nu fie extrem de vizibile, putand sa treaca neobservate de catre alte persoane decat cele apropiate.

Retineti ca un rezultat de calitate al chirugiei estetice presupune o contopire a interventiilor plastice cu  aspectul dumneavoastra natural, o armonizarea cu trasaturile individuale care va fac ceea ce sunteti.

Trendul recent in materie de chirugie estetica este de a promova tehnicile de chirurgie putin invaziva in detrimentul procedurilor chirurgicale complexe si invazive. Aceste proceduri necesita un timp din ce in ce mai scurt de recuperare, antreneaza costuri din in ce mai reduse, atragand astfel un segment din ce in ce mai mare din societate.

Confuzia chirurgie plastică - chirurgie estetică

Desi uneori oamenii percep chirurgia estetica si chirurgia plastica ca termeni interschimbabili si echivalenti, in realitate, sunt doua discipline distincte. Confuzia apare datorita utilizarii conceptului de chirurgie plastica, ca fiind un termen general pentru un tratament chirurgical si instrumental efectuat in scopuri estetice. De fapt, chirurgia plastica este domeniul ce se adreseaza operatiilor corective sau functionale.

Solicitarea unei operatii estetice nu ar trebui aprobata niciodata fara un examen psihologic si o consultatie medicala, in prealabil. Este absolut necesar ca pacientul sa inteleaga pe deplin ca operatiile pot sa nu decurga intocmai cum isi doresc si riscurile de a deveni dependent de chirurgie estetica.

Chirururgia estetica - o stiinta inovativa

Cercetarile au avansat in prezent catre un domeniu inovativ, cel de inginerie cosmetica. Un progres insemnat inregistrat pana in prezent priveste ingineria tesuturilor: posibilitatea de crea in mediu de laborator generatii de tesuturi, ce vor fi putea folosite pentru a inlocui anumite portiuni de piele sau ale corpului, care au fost anterior distruse. Cercetarile continua, din dorinta de a  reproduce grefe de piele, tesut mamar, tesut muscular si chiar nervi.

Chirurgia estetica a noului mileniu tinde sa devina mult mai putin invaziva. Si pentru aceasta are nevoie de produse si tehnici noi pentru a putea trata imperfectiunile estetice. Iata care sunt aceste substante inovative utilizate in chirurgia estetica cosmetica:

Toxina Botulinica

Unele persoane solicita o versiune mai puternica a Botox-ului (tip A), pentru o durata mai lunga a efectelor si a apacitatii imbunatatite de reducere a ridurilor. Aceaste cerere este acum indeplinita prin tipul B de toxina botulinica (ce necesita dou interventii pe an, spre deosebire de tipul A, cu patru interventii pe an).

Acidul hialuronic

Ca si componenta a tesutului epidermic, acest produs are rolul de a relaxare, protejare si lubrifiere a pielii. Efectele dureaza aproximativ un an.

Radiance

Pentru a conferi senzualitate buzelor, se poate apela la o substanta minerala derivata din calciu, ce se gaseste si in structura oaselor umane si a dintilor.

Artecoll

Este considerat a fi prima injectie permanenta de tratare a ridurilor. Procesul implica injectarea de colagen, ce contine in compozitia sa perlute de plastic, in zona dorita. Organismul absoarbe colagenul injectat,iar acele perlute stimuleaza organismul sa produca el insusi colagen.

Preferinta pentru zona interventiei chirugicale - influentata cultural

Femeile din Europa sunt preocupate indeosebi de aspectul fetei, al tenului si ca urmare majoritatea operatiilor estetice se concentreaza in aceasta zona. Pe teritoriul American, insa, cea mai frecventa operatie estetica este cea de marire a sanilor.
In America de Sud femeile apeleaza cel mai des la chirurgia estetica pentru remodelarea feselor, considerat drept criteriu de stabilire a frumusetii in aceasta zona.

Femeile asiatice isi doresc insa sa dobandeasca acele caracteristici atipice rasei lor: ochi mari, nas mare si sani mari.

Chirurgia estetica poate crea dependenta

Odata ce o persoana ce a apelat la chirurgie estetica, fost multumita de rezultatele sale si a reusit sa starneasca admiratia celor din jur, isi poate induce nevoia de a mai imbunatati ceva in aspectul sau fizic. Pe de alta parte dependenta se poate crea si daca este vesnic nemultumita de rezultatele interventiilor si doreste mereu sa imbunatateasca noul aspect, conducand la efecte dezastruoase.

Aceasta preocupare obsesiva asupra aspectului fizic se poate concretiza intr-o tulburare dismorfica corporala (sindromul „urateniei”) .
Beneficiile chirurgiei estetice

Pentru cei mai multi dintre pacienti, aspectele psihologice sunt cele mai importante in ceea ce priveste decizia de a solicita o interventie chirurgicala estetica...

Riscurile chirurgiei estetice

Chirurgia estetica sau reconstructiva, ca oricare interventie chirurgicala implica anumite riscuri si complicatii. Chirurgia estetica, insa are o rata destul de redusa de aparitie a complicatiilor (interventii efectuate doar de medici autorizati in clinici sau spitale autorizate)...

Tehnici utilizate in chirurgia estetica

Exista numeroase tehnici utilziate in chirurgia plastica, atat chirurgie estetica cat si reconstructiva, dintre care principalele sunt: Chirurgia endoscopica, Transplant ontroplastic, Grefare epidermica, Tehnologia laser, Expansiune tisulara. Le vom detalia pe fiecare dintre acestea...

Chirurgia estetica minim invaziva

Adesea o procedura neinvaziva sau mai putin invaziva poate avea rezultate mult mai satisfacatoare, mai ales din punct de vedere al efectelor asupra sanatatii pacientului, comparativ cu chirurgia traditionala....

Intrebari frecvente despre operatiile estetice

Aici gasiti raspunsuri la principalele intrebari legate de chirurgia plastica estetica si de procedurile acesteia....

Pregatirea pacientului pentru interventia estetica

Ca in orice alta interventie, si in estetica chirugicala (in special) si nechirugicala sunt necesare o serie de pregatiri. In functie de tipul de interventie si de tipul de anestezie administrat exista o serie de consideratii ce trebuie avute in vedere si discutate cu medicul dvs chirurg inainte de initializarea procedurii...

Tratamentul celulitei prin chirurgie estetica

Optiunile de indepartare a celulitei prin chirurgia estetica - citeste despre: endermologia, mezoterapia, undele soc sau lipoliza cu ultrasunete, aparatura de radiofrecventa uni si bipolara, corectia chirugicala : liposhifting, Ionitermie, tratamentul laser, electrostimulare...

Tehnologia de vizualizare 3D în chirurgia estetică

Simularea 3D ţine cont atât de dorinţele pacientului cât şi de posibilităţile chirurgicale. În acest fel, pacientul îşi poate da seama dacă aşteptările sale sunt realiste şi care sunt limitele chirurgiei estetice în cazul său. Mulţi pacienţi își i...


Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 28-07-2009 | Vizite: 25313
©

Articol revizuit de către: coautor: Georgiana Asiminii: Introducere

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Chirurgia estetica minim invaziva
  • Intrebari frecvente despre operatiile estetice
  • Pregatirea pacientului pentru interventia estetica
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum