Celulele stem gastrice pot fi utilizate pentru tratarea diabetului

©

Autor:

Celulele stem gastrice pot fi utilizate pentru tratarea diabetului
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea Nanjing din China arată că țesuturile gastrice pot reprezenta o sursă viabilă de celule stem ce pot fi reprogramate astfel încât să rezulte celule asemănătoare celor beta pancreatice, responsabile de secreția de insulină. Conform oamenilor de știință, descoperirea ar putea deschide noi căi de tratament ale diabetului.
Joe Zhou, profesor de medicină regenerativă și autor al studiului, afirmă că, pe baza celulelor proprii ale pacienților, se pot dezvolta terapii pentru ambele tipuri de diabet. Acesta explică faptul că aproximativ 1,6 milioane de oameni din Statele Unite ale Americii suferă de diabet de tip 1, ce apare în urma distrugerii celulelor beta pancreatice pe căi autoimune. Mai mult, în prezent opțiunile terapeutice pentru persoanele cu diabet sunt dificil de urmat, printre acestea numărându-se purtarea unei pompe de insulină, cu numeroase dezavantaje precum dureri și un control slab al glicemiei.

Cercetătorii au descoperit că anumite celule din stomac, denumite celule stem gastrice, pot fi supuse activării unei serii de trei factori de transcripție, genele rezultate pe această cale fiind capabile să dicteze geneza unor celule beta pancreatice, secretoare ce insulină, asemănătoare celor naturale. Această oportunitate, potrivit specialiștilor, are la bază originea embrionară comună a celor două organe, ceea ce face ca posibilitatea de transformare a celulelor gastrice în celule pancreatice să nu fie tocmai surprinzătoare.

Ulterior modificării genice a celulelor stem gastrice, echipa a crescut noile celule pancreatice în mici grupuri numite organoide și a descoperit că expunerea acestora la glucoză a determinat un răspuns caracteristic celulelor beta pancreatice naturale, anume începerea secreției de insulină. De asemenea, de menționat este și faptul că, odată transplantate la șoarecii de laborator, aceste noi celule au avut capacitatea de menținere a glucozei în limite fiziologice pe toată durata monitorizării rozătoarelor, respectiv șase luni de la realizarea transplantului.

În continuarea, autorul evidențiază că planul echipei este de a optimiza metoda de transformare genică și transplantare pentru a prezenta o eficiență cât mai mare până ca acestea să reprezinte o opțiune terapeutică viabilă pentru oameni. Printre ajustările pe care aceștia vor să le obțină se numără și descoperirea unor căi de prelevare a celulelor stem gastrice care să fie cât mai puțin invazive sau modalități de scurtare a intervalului de timp dintre prelevare și transplant.

sursa: Science Daily
foto: Organoizii care secretă insulină gastrică umană seamănă molecular și funcțional cu insulițele pancreatice. Roșu: c-peptidă, un produs secundar al pro-insulinei. Verde: glucagon (produs de obicei de celulele alfa ale pancreasului) și somatostatina și grelină (produse de obicei de celulele stomacului). Albastru: DAPI, etichetarea nucleelor ​​celulare. Image courtesy of Xiaofeng Huang.

Data actualizare: 07-06-2023 | creare: 07-06-2023 | Vizite: 312
Bibliografie
Scientists target human stomach cells for diabetes therapy, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/05/230525141422.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Postul intermitent ar putea fi de ajutor împotriva diabetului
  • Cercetătorii au construit un intestin pentru cobai din celule stem umane
  • Celulele stem din placentă ar putea revoluționa medicina regenerativă
  •