Ce trebuie să știi despre infecția urinară și cum să o previi

©

Autor:

Ce trebuie să știi despre infecția urinară și cum să o previi
Infecțiile de tract urinar (ITU) afectează preponderent femeile și sunt cauzate de cele mai multe ori de bacterii care se dezvoltă la nivelul sistemului reno-uro-genital. Acestea sunt printre cele mai comune tipuri de infecții, pot afecta rinichii și vezica urinară și reprezintă cauza pentru aproximativ 8,1 milioane de vizite medicale, în fiecare an.

Cauzele și transmiterea infecției urinare

Bacteriile pot fi luate prin utilizarea toaletelor neigienizate sau prin contactul sexual, însă în 90% dintre cazuri bacteria responsabilă pentru declanșarea infecțiilor urinare este E.coli (Escherichia Coli). Există și cazuri mai rare, când infecțiile pot fi declanșate de alte bacterii, precum Chlamydia, Proteus, Enterobacter, Staphylococcus saprophyticus, ciuperci sau alte virusuri.

Infecția urinară poate apărea atât la femei cât și la bărbați, astfel că există o serie de factori de risc în funcție de sex:

Factori de risc

  • Diabetul, datorită sistemului imunitar scăzut
  • Piatra la rinichi obstrucționează tractul urinar, dezvoltând astfel medii propice dezvoltării bacteriilor
  • Malformațiile tractului urinar îngreunează funcționarea normală a organismului
  • Cateterul urinar
  • Contactul sexual favorizează migrarea bacteriilor de la anus la zona uro-genitală
  • Amânarea urinării - este indicat să mergi la toaletă atunci când ai nevoie

Simptome ale infecției urinare:

  • Dureri sau arsuri la urinare
  • Urinări frecvente
  • Urină de culoare tulbure și urât mirositoare
  • Durere pelviană
  • Senzația de urinare insuficientă
  • Nevoia continuă de a urina

Prevenirea infecțiilor urinare

Dat fiind faptul că infecțiile urinare pot apărea atât la bărbați, cât și la femei, există câteva modalități de a preveni aceste infecții, în funcție de sex:

Prevenția infecțiilor la femei

Riscul la femei este mai crescut, în mare parte din cauza bacteriilor existente în vagin. Bacteriile „bune” de Lactobacillus găsite în flora vaginală ajută la menținerea ph-ului ideal (3,8 – 4,5), care ajută la îndepărtarea bacteriilor dăunătoare. Un dezechilibru al ph-ului poate cauza o infecție urinară.

Evitați dușurile dese: dușurile îndepărtează flora vaginală și creează mediul ideal pentru infecții bacteriene.

Alegeți dușurile și nu băile: băile pot modifica ph-ul vaginal, iar rezidurile de săpun sau alte substanțe chimice pot ajunge în vagin.

Evitați produsele parfumate pentru zona intimă: produsele parfumate pot irita țesuturile vaginale, astfel este indicat să nu folosiți tampoane sau absorbante parfumate, spumă de baie, uleiuri de baie parfumate, spray-uri sau pudre intime parfumate.

Respectați igiena intimă: după urinare, ștergeți-vă din față în spate, pentru a evita migrarea bacteriilor în uretră.

Utilizaţi prezervativele: chiar dacă aveți o relație stabilă, prezervativele pot preveni transmiterea bacteriilor în timpul contactului sexual.

Evitați utilizarea diafragmelor: dacă sunteți predispus la infecții ale tractului urinar, o diafragmă poate promova creșterea bacteriilor coliforme, cum ar fi E. Coli.

Utilizați lenjerii de corp din bumbac: țesăturile sintetice rețin umiditatea și creează mediul propice dezvoltării infecțiilor urinare.

Utilizaţi probiotice: Probioticele ajută la susținerea florei normale a organismului uman, care servește drept linie de apărare. Consumul de alimente fermentate ajută la refacerea florei naturale a organismului. Adaugă în alimentația ta alimente fermentate cum ar fi chefirul, iaurtul probiotic sau brânza, acestea fiind bogate în probiotice naturale.

Merișoare: Prin conținutul de PAC (proantocianidine), merișoarele ajută la eliminarea bacteriilor tractului urinar. Unele studii sugerează că suplimentarea dietei cu merișoare poate reduce numărul de infecții urinare pe care o persoană le dezvoltă pe o perioadă de 12 luni, în special pentru femeile cu infecții recurente. Totodată, PAC-ul din merișor se dovedește a fi foarte eficient și pentru eliminarea tulipinelor de E.coli rezistente la antibiotice.

Prevenția infecțiilor la bărbați

Utilizaţi prezervativele: prezervativele pot preveni transmiterea bacteriilor în timpul contactului sexual.

Igiena în cazul circumciziei: trebuie respectată o igienă strictă dacă ați efectuat o astfel de intervenție, întrucât riscul de a dezvolta infecții urinare este mare.

Igiena zonei intime: folosiți lenjerie de corp din bumbac, astfel încât transpirația și umezeala să se elimine, evitând crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor.

Urmați cu precizie tratamentul de prostată: Luați medicamentele de prostată așa cum vi le-a prescris medicul. Acest lucru vă poate îmbunătăți fluxul urinar și puteți reduce riscul de infecție.

Urimer Forte

Urimer Forte

Susține sănătatea tractului urinar, contribuie la prevenirea disconfortului tractului urinar, efect analgezic

Data actualizare: 30-07-2019 | creare: 30-07-2019 | Vizite: 3912
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!