Ce se întâmplă dacă ai diabet și mănânci dulce

©

Autor:

Ce se întâmplă dacă ai diabet și mănânci dulce
Menținerea unei alimentații echilibrate și gestionarea consumului de zahăr reprezintă cele mai importante provocări cu care se confruntă în fiecare zi persoanele care suferă de diabet. Consumul excesiv de dulciuri poate avea consecințe nedorite asupra stării de sănătate a persoanelor diabetice, deoarece poate duce la complicații grave, inclusiv la apariția bolilor cardiovasculare. Numeroase studii au demonstrat o importantă asociere între consumul de zaharuri simple și complicațiile diabetului, inclusiv retinopatia diabetică sau neuropatia periferică. (1, 2, 4)

Controlul nivelului de zahăr în sânge

Persoanele cu diabet trebuie să își monitorizeze în mod constant nivelul de zahăr din sânge și să își administreze insulina sau alte medicamente pentru a menține acest nivel în limite normale. Consumul de dulciuri în cantități ridicate poate duce la creșterea bruscă a glicemiei, ceea ce pune în pericol echilibrul metabolic. Organismul este capabil să metabolizeze carbohidrații și să elibereze glucoză în sânge, însă persoanele cu diabet pot întâmpina dificultăți în acest proces.

Atunci când o persoană cu diabet consumă alimente dulci care conțin cantități mari de zahăr, nivelul de glucoză din sânge crește rapid. Întrucât organismul lor nu poate procesa eficient glucoza, consecința imediată poate fi creșterea peste limita normală a nivelului de zahăr din sânge (hiperglicemie). Pe termen lung, hiperglicemia poate duce la complicații grave, precum leziuni renale, probleme de vedere și boli cardiovasculare. De asemenea, persoanele cu diabet de tip 1 riscă să intre într-o stare de cetoacidoză (stare de dezechilibru metabolic, caracterizată prin creșterea nivelului de cetone în sânge și acumularea excesivă de aciditate în organism), care le poate pune în pericol viața. (1, 2, 3)

Consecințe pe termen lung

Consumul excesiv de dulciuri poate agrava afecțiunile asociate cu diabetul și poate duce la creșterea în greutate și la dificultăți în menținerea controlului glicemic. În plus, consumul unei cantități mari de zaharuri poate crește riscul de apariție a complicațiilor diabetului, cum ar fi neuropatia periferică, retinopatia diabetică și afecțiunile cardiovasculare. (1, 4)

Ce este retinopatia diabetică?

Retinopatia diabetică este o afecțiune oculară potențial severă a retinei, care poate determina deteriorarea gravă a vederii sau chiar pierderea definitivă a vederii. Nivelul crescut de zahăr din sânge în timp poate deteriora vasele de sânge mici din retina, ceea ce duce la apariția unor modificări și leziuni. Retinopatia diabetică poate începe cu apariția de vase de sânge noi și anormale, care pot sângera și provoca umflături în retina. Efectuarea cu regularitate a examenelor oftalmologice este recomandată persoanelor cu diabet, pentru depistarea precoce și tratarea retinopatiei diabetice. (1, 6)

Ce este neuropatia periferică?

Neuropatia periferică este o afecțiune caracterizată prin deteriorarea și disfuncția nervilor periferici, responsabili de transmiterea semnalelor de la creier și măduva spinării către restul corpului. Persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta neuropatie periferică, deoarece nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot deteriora treptat nervii periferici. Mecanismul exact prin care zahărul influențează neuropatia periferică nu este pe deplin înțeles, dar se crede că nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca inflamație, modificări ale metabolismului și dezechilibre în substanțele chimice ale nervilor, toate acestea contribuind la leziuni și disfuncții nervoase. (2, 7, 8)

Gestionarea consumului de dulciuri

Limitarea consumului de dulciuri este esențială pentru toți oamenii, însă cu atât mai importantă pentru persoanele care suferă de diabet. În locul zahărului rafinat, persoanele diabetice ar trebui să opteze pentru îndulcitori artificiali sau alternative mai sănătoase, cum ar fi ștevia sau xylitolul. Este important să fie conștienți de cantitatea totală de carbohidrați pe care o consumă și să își ajusteze doza de insulină în funcție de acest lucru. Planificarea meselor și consultarea unui specialist în nutriție pot fi de mare ajutor în menținerea unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Persoanele diabetice pot consuma zahăr, însă cu moderație. Deoarece carbohidrații simpli sunt o sursă importantă de energie pentru organism, înlocuirea lor completă cu îndulcitori artificiali sau alternative mai sănătoase trebuie realizată doar în urma recomandărilor medicului sau a unui specialist nutriționist. (1, 2, 4, 5)

Concluzii

Gestionarea consumului de zahăr poate fi o provocare majoră, deoarece zahărul se găsește în majoritatea alimentelor procesate. Persoanele cu diabet sunt sfătuite să citească etichetele produselor alimentare înainte de achiziția lor și să se fie conștiente de conținutul de zahăr al acestora. De asemenea, persoanelor cu diabet li se recomandă să evite băuturile îndulcite și să opteze pentru alternative sănătoase, cum ar fi apa, ceaiurile fără zahăr sau băuturile care conțin îndulcitori artificiali.

Data actualizare: 23-06-2023 | creare: 23-06-2023 | Vizite: 1504
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Compușii din cafea ce pot preveni apariția diabetului de tip 2
  • Persoanele care suferă de diabet au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice
  •