Ce este secreția vaginală?

©

Autor:

Ce este secreția vaginală?

Secretiile vaginale reprezinta lichidul incolor si inodor (fara miros) produs de colul uterin, care trece prin vagin si ajunge in exterior, umezind labiile inferioare. Secretiile vaginale reprezinta de fapt o cale naturala prin care corpul mentine vaginul curat si il protejeaza de infectii.

Cantitatea de lichid secretata de col sub forma secretiilor vaginale este diferita de la femeie la femeie si variaza in diferitele faze ale ciclului menstrual.

Cum se prezinta secretiile vaginale in functie de fazele ciclului

 

Aspectul și consistența secrețiilor vaginale constituie nu numai un indice al sănătății organelor feminine, ci și un reper în recunoașterea diverselor faze ale ciclului menstrual normal.


Iata cum puteti face diferenta:

  • pe parcursul ciclului menstrual

In majoritatea zilelor ciclului, secretiile vaginale, atunci când indica o sanatate optima a zonei intime, sunt transparente si subtiri, cu o consistenta apropiata de cea a apei si nu au niciun fel de miros specific.

  • inaintea ovulatiei

Acum, secretiile vaginale sunt mult mai abundente decat in restul lunii. Ca sa va faceti o idee, in perioada preovulatorie e eliminata o cantintate de 30 de ori mai mare decat dupa ovulatie! Din acest motiv, recomandarea este de a purta absorbante zilnice, pentru a preveni neplacerile cauzate de umezeala crescuta.
Consistenta secretiei inainte de ovulatie este mai densa, mai elastica și este mai degrabă transparenta.

  • in timpul ovulatiei

O secretie vaginala densa, cu o consistenta gelatinoasa, asemanatoare albusului de ou, indica faptul ca va aflati in perioada fertila a lunii. Un indicator care ajuta in determinarea perioadei de ovulatie este temperatura bazala. În timpul ovulatiei si imediat dupa, temperatura bazala este mai mare.

  • la inceputul si la finalul ciclului (dupa ultima zi de menstruatie si înainte de următoarea menstruatie)

In aceste intervale, secretiile vaginale tind sa fie mai groase si mai albicioase. Acest aspect e normal, atata timp cat nu este insotit de mancarimi sau mirosuri neplacute.

Trebuie spus ca adesea, imediat dupa menstruație, secretiile pot avea o culoare mai inchisa, maronie, care nu trebuie sa alarmeze decat daca persista mai mult de cateva zile.

Cand sunt secretiile vaginale anormale

Desi secretiile vaginale sunt perfect normale din punct de vedere biologic, culoarea, consistenta si mirosul acestora pot semnala si anumite conditii si patologii, cum ar fi infectiile sau bolile cu transmitere sexuala,

Secretia vaginala este considerata anormala atunci cand produce arsuri, inflamatii sau iritatii sau cand are un miros urat si o consistenta nefireasca (groasă, cremoasă), care persista chiar si dupa ce s-a facut baie. Secretiile vaginale care reflecta o infectie vaginala sunt insotite de regula de dureri la urinat si de senzatie neplacuta in timpul actului sexual.


Infectiile bacteriene in zona vaginului, care stau la baza acestor secretii vaginale neplacute, nu sunt rare - cele mai multe dintre femei au cel putin o vaginita pe durata vietii.  Totusi, la aparitia oricaruia dintre semnele de mai sus, e bine sa va prezentati cat mai repede la medic, pentru diagnosticarea eventualelor probleme si  prescrierea unui tratament adecvat. Preventia e necesara, cata vreme orice secretie vaginala nefireasca poate fi semnul unei boali cu transmitere sexuala.

Infectiile vaginale pot fi prevenite printr-o buna igiena a zonei genitale. Spala-te in fiecare zi cu un gel special pentru zonele intime si foloseste doar apa calduta. Evita spalaturile vaginale, daca nu v-au fost recomandate de medic, pentru ca poti afecta flora naturala a vaginului.

Este de preferat sa purtati lenjerie de bumbac, evitand-o pe cea din materiale sintetic, care poate provoca iritatii locale.

Poți afla mai multe despre secrețiile vaginale (tipuri, cauze, simptome, tratare), accesand articolul Scugerile vaginale, din subsectiunea Boli genitale si ale sanilor.


Data actualizare: 27-02-2019 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 231476
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce este un tuseu vaginal?
  • Ce este uscăciunea vaginală?
  • Secrețiile vaginale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum