Care sunt criteriile de selecție pentru donatorii de sânge?

©

Autor:

Care sunt criteriile de selecție pentru donatorii de sânge?
Criteriul central pentru donatori este reprezentat de o stare de sănătate optimă. Fiind greu de definit „sănătatea optimă”, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit o serie de parametri ce includ un scurt istoric medical, observații și o serie de teste care în urma cărora se va accepta sau nu donarea.

Vârsta

Limita inferioară de vârstă la care este permisă donarea este de 18 ani din mai multe motive:
  • vârsta legală pentru a acorda consimțământul informat în urma consilierii detaliate cu privire la etapele procesului de donare, beneficiile și posibilele riscuri;
  • indiferent de sex, adolescenții sunt predispuși la deficiență de fier din prisma nevoilor crescute pentru procesele de creștereși dezvoltare specifice perioadei pubertare, fapt care poate compromite statusul fierului la donatorii adolescenți.

Limita superioară de vârstă a fost stabilită la 60 de ani pentru donatorii care fac acest lucru prima oară, iar la cei care donează regulat sânge, vârsta poate să ajungă până la 65 de ani dacă starea de sănătate o permite, iar medicul disponibil la centru și-a oferit acordul.

Greutatea

Stabilirea unui criteriu de selecție cu privire la greutatea corporală este esențială pentru a preveni apariția efectelor adverse, în special episoadele vasovagale – greutatea mică și volumul scăzut de sânge fiind predictori independenți ai unor astfel de reacții – și anemia.

Potrivit standardelor formulate de Organizația Mondială a Sănătății potențialii donatori trebuie să aibă minimum 45 kg pentru a dona 350 ml ± 10% și minimum 50 kg pentru a dona 450 ml ± 10% sânge total. În cazul aferezei, se recomandă ca donatorii să cântărească cel puțin 50 kg. Aceste recomandări corespund unui volum de sânge donat de maximum 13% din volumul total de sânge.

Deși nu sunt recomandări ferme în legătură cu limita superioară de greutate a persoanelor care doresc să doneze, obezitatea însemnată ar putea crește în unele cazuri riscul de efecte adverse prin supraestimarea volumului de sânge colectat, fiind dificil de apreciat cantitatea de sânge din pricina țesutului gras care nu beneficiază de o vascularizare la fel de intensă comparativ cu masa musculară. 
 
În România limitele de greutate sunt fost stabilite între 50 – 100 kg la femei, respectiv 60 – 110 kg la bărbați. În funcție de centrul unde se realizează donarea greutatea minimă poate varia până la 57 – 60 kg la femei.

Pulsul și presiunea arterială

Ritmul cardiac regulat, evaluat la 60 – 100 bătăi pe minut întrunește un alt criteriu de eligibilitate al donatorului.

De asemenea, tensiunea arterială în intervalele de normalitate: 120-129 mm Hg pentru presiunea sistolică, respectiv 80-89 mm Hg pentru cea diastolică, este considerat un indicator al unei bune stări de sănătate. Se consideră însă acceptabile pentru a dona valori ale tensiunii sistolice între 100 și 140 mm Hg, respectiv diastolice între 60 și 90 mm Hg, nefiind asociate efecte adverse nici în cazul hipotensiunii și nici a hipertensiunii arteriale la donatori.

Statusul fierului în organism

Aprecierea nivelului de hemoglobină este una dintre cele mai accesibile metode de apreciere a statusului de fier din organism pre-donare, iar ghidurile internaționale recomandă un nivel minim de 12,5 g/dL pentru femei, respectiv 13,5 g/dL pentru bărbați, valorile mai mici de acest prag fiind corespunzătoare anemiei.

Data actualizare: 15-03-2018 | creare: 15-03-2018 | Vizite: 5018
Bibliografie
Blood Donor Selection. Guidelines on Assessing Donor Suitability for Blood Donation, link: https://apps.who.int/iris/bitstream/10665/76724/1/9789241548519_eng.pdf?ua=1
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
  • Am voie să mănânc înainte să donez sânge?
  • Cât de frecvent pot dona sânge?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum