Calciul seric - intepretarea calcemiei, explicații creșteri sau scăderi

©

Autor:

Calciul seric - intepretarea calcemiei, explicații creșteri sau scăderi

Calciul reprezintă unul din cele mai abundente minerale care se regăsesc în organismul uman, constituind un rol esențial în viabilitatea celulară și homeostiazie. Printre funcțiile pe care le are calciul în organism se numără contractilitatea cordului și a musculaturii scheletice, funcționarea sistemului nervos central, coagularea și mineralizarea osoasă. De asemenea, calciul stă la baza formării unei structuri osoase și dentare rezistente.

Cantitatea totală de calciu conținută de organismul uman este în jurul a 1 kg, doar 1% din acesta reprezentând calciul extra-osos, de la nivel intra și extracelular.

Calciul seric total este împărțit în 3 componente:

  • 15% este legat de ioni organici sau anorganici (sulfat, fosfat, citrat, lactat)
  • 40% este legat de proteine (preponderent albumină)
  • 45% constituie calciul liber (calciul activ ionizat)


Există numeroși factori care contribuie la modificarea balanței dintre calciul ionizat și calciul liber, printre aceștia numărându-se: parathormonul (principalul factor reglator al calcemiei), vitamina D, gradul de hidratare, hipo/hiperalbuminemia etc. (1, 2, 3)

Valorile de referință ale calciului seric total sunt:

  • <1 an: 8,7-11,0 mg/dL
  • 1-17 ani: 9,3-10,6 mg/dL
  • 18-59 ani: 8,6-10,0 mg/dL
  • 60-90 ani: 8,8-10,2 mg/dL
  • >90 ani: 8,2-9,6 mg/dL (1)


Cu toate că valoarea calciului liber este mai fidelă în ceea ce privește aprecierea calcemiei și activității ionilor de calciu, în majoritatea laboratoarelor este practicată măsurarea calciului seric total, reprezentând o analiză mult mai ieftin și ușor de realizat (împreună cu măsurarea proteinelor totale serice, valoarea calciului seric total are o acuratețe foarte apropiată măsurării calciului liber, activ ionic în ceea ce privește estimarea calcemiei și activității calciului). (4)

Când este recomandată măsurarea calciului seric?

În afară de semnele și simptomele sugestive, regăsite în cadrul hipo sau hipercalcemiei, măsurarea calciului seric poate fi recomandată și în multe alte afecțiuni, precum neuropatii, boala renală cronică, pancreatita, hipertiroidia, cancerul de sân, plămâni, mielomul multiplu sau osteoporoza. De asemenea, un aspect caracteristic regăsit pe electrocardiogramă poate reprezenta o indicație a acestei analize. (5)

Este nevoie de o pregătire în prealabil?

Unele medicamente pot influența rezultatul analizei, de aceea este recomandat ca, înainte de recoltarea probei de sânge, administrarea acestora să fie sistată. Astfel, printre medicamentele care pot determina obținerea unor rezultate eronate ale calciului seric se numără: medicamentele antiacide, vitamina D, litiul, tiroxina și diureticele tiazidice. De asemenea, ingestia unor cantități crescute de lactate înainte de recoltare poate influența rezultatul testului. (2, 5)

Interpretarea rezultatelor

Pentru un adult sănătos, valoarea normală a calciului total seric este cuprinsă în intervalul 8,5-10,3 mg/dl (2,2-2,6 mmoli/l) , iar a calciului ionizat este de 4,4-5,4 mg/dl. (2, 5)

Se consideră hipocalcemie o valoare a calciului seric mai mică de 8,5mg/dl, în timp ce hipercalcemia este caracterizată de o valoare a calciului seric mai mare de 10,4 mg/dl. Hipo/hipercalcemia poate fi asimptomatică în intervalul de valori 8-8,5 mg/dl (hipocalcemia), respectiv 10,4-11,5 mg/dl (hipercalcemia). (2, 4, 5)

Printre principalele manifestări ale hipercalcemiei se numără: calcificări la nivelul țesuturilor moi, nefropatie tubulo-interstițială, anorexie, greață și alterarea stării de conștiență ce poate duce până la comă.
Hipocalcemia se caracterizează prin manifestări precum: parestezii la nivelul mâinilor și feței, tetanie, crize convulsive și tulburări de ordin neuropsihiatric.
Atât hipocalcemia, cât și hipercalcemia pot determina aritmii cardiace importante. (6)

Calciu seric scăzut

Cele mai frecvente cauze de hipocalcemie sunt:

  • Hipoproteinemie
  • Hipoparatiroidism
  • Hiperfosfatemie
  • Scăderea concentrației sau activității vitaminei D în organism
  • Pancreatită
  • Insuficiență renală
  • Hipomagnezemie


Calciu seric crescut

Cauzele de hipercalcemie cel mai frecvent întâlnite sunt:


Data actualizare: 21-02-2020 | creare: 21-02-2020 | Vizite: 9356
Bibliografie
1. “Test ID: CA Calcium, Total, Serum.” CA - Clinical: Calcium, Total, Serum , link: https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog/Clinical+and+Interpretive/601514
2. Serum Calcium.” Ucsfhealth.org, 31 Oct. 2019, link: https://www.ucsfhealth.org/medical-tests/calcium-blood-test
3. Alan S L Yu, MB, Bchir, Jason R Stubbs, MD, ”Relation betewwn total and ionized serum calcium concentrations”, link: https://www.uptodate.com/contents/relation-between-total-and-ionized-serum-calcium-concentrations
4. “Serum Calcium: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels.” Serum Calcium: Reference Range, Interpretation, Collection and Panels, 27 Nov. 2019, link: https://emedicine.medscape.com/article/2087447-overview#a2
5. Ambardekar, Nayana. “Calcium Levels Test: High vs. Low vs. Normal Range.” WebMD, WebMD, 9 Mar. 2019, link: https://www.webmd.com/a-to-z-guides/do-i-need-a-calcium-blood-test#2
6. Goldstein, David A. “Serum Calcium.” Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd Edition., U.S. National Library of Medicine, 1 Jan. 1990, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK250/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum