Bucură-te de soare cu grijă!

Bucură-te de soare cu grijă!

©

Autor:

Bucură-te de soare cu grijă!
Soarele în exces este periculos, dar nu înseamnă că nu ne putem bucura în siguranță de lumina È™i de efectele lui benefice, È›inând cont de câteva reguli simple de protecÈ›ie solară.

  • Între orele 11.00-15.00 intensitatea razelor ultraviolete este cea mai mare, de aceea se recomandă evitarea expunerii la soare în acest interval pe durata verii È™i în vacanÈ›ele din apropierea Ecuatorului. Pentru o mai mare siguranță, încercaÈ›i pe cât posibil să limitaÈ›i expunerea la soare între 10.00 È™i 16.00.

  • CunoaÈ™terea tipului de piele este importantă pentru a È™ti ce măsuri de precauÈ›ie adaptate trebuie luate. De exemplu, la tipurile de piele mai sensibile la acÈ›iunea soarelui (tipurile 1 È™i 2) se recomandă aplicarea de produse de protecÈ›ie cu un SPF de minimum 30, în timp ce pentru celelalte pot fi utilizate cele cu un SPF de minimum 15. Totodată, tipurile 1 È™i 2 sunt predispuse la arsurile solare, deci trebuie acordată o mai mare precauÈ›ie protecÈ›iei solare.

Informații despre tipurile de piele găsiți pe larg aici.

  • În activitățile în aer liber purtaÈ›i haine lejere, confortabile, deschise la culoare, din materiale pline, care nu lasă razele să pătrundă È™i care să lase cât mai puÈ›ină piele expusă (bluze cu mâneci lungi, pantaloni È™i fuste lungi). ProtejaÈ›i-vă de asemenea capul, faÈ›a, ochii, gâtul È™i urechile cu o pălărie (cu borul cât mai mare, pentru o acoperire mai bună). Pentru ochi se recomandă purtarea de ochelari care oferă protecÈ›ie de 99-100% împotriva razelor UVA È™i UVB.

  • Produsele de protecÈ›ie solară trebuie folosite pentru a proteja zonele expuse de soare, în combinaÈ›ie cu alte metode (căutarea umbrei, hainele È™i accesoriile potrivite), nu pentru a ne prelungi expunerea la soare. AlegeÈ›i o loÈ›iune care oferă protecÈ›ie UVA È™i UVB (specru larg) È™i care are un SPF de minumim 15 È™i aplicaÈ›i un strat uniform È™i suficient de gros pe toate zonele de piele expuse la soare, preferabil cu 15 minute înainte de a vă expune. Conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, studiile arată că persoanele nu aplică suficientă cremă pentru a ajunge la nivelul de protecÈ›ie menÈ›ionat pe ambalaj. Pentru eficienÈ›a produsului, un adult ar trebui să folosească aproximativ 35 ml de cremă (6-8 linguriÈ›e) la o aplicare pe întreaga suprafață de piele expusă. Crema trebuie reaplicată la interval de două ore, mai ales dacă staÈ›i în apă sau desfășuraÈ›i activități sportive È™i transpiraÈ›i. Pentru buze aplicaÈ›i un balsam cu factor de protecÈ›ie.

  • Despre cremele de protecÈ›ie solară vă invităm să vă informaÈ›i pe larg din acest articol.

    • CăutaÈ›i umbra atunci când soarele este prea puternic, dar È›ineÈ›i cont de faptul că umbrelele de soare, copacii, umbrarele etc. nu oferă o protecÈ›ie totală împotriva razelor ultraviolete, pentru că asfaltul, apa, nisipul reflectă razele UVB, care ajung indirect la piele.

    Mai multe despre umbrelele de soare citiÈ›i în acest articol.

    • FolosiÈ›i produse cu factor de protecÈ›ie È™i iarna, mai ales atunci când practicaÈ›i sporturi de iarnă sau faceÈ›i drumeÈ›ii pe munte. Altitudinea È™i zăpada care reflectă razele solare sunt factori de risc pentru arsurile solare. Totodată, acestea pot apărea È™i vara când este înnorat È™i petreceÈ›i mult timp afară, în intervalul 11.00-15.00.

Data actualizare: 07-08-2022 | creare: 05-07-2016 | Vizite: 2986
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • ProtecÅ£ia solară iarna
  • Solar D, crema de protecÈ›ie solară care stimulează producÈ›ia de vitamina D
  • Mini camera-UV care îți arată dacă ai aplicat suficientă cremă de protecÈ›ie solară
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum