Bubițe pe penis - cauze, diagnostic, tratament

©

Autor:

Bubițe pe penis - cauze, diagnostic, tratament
Bubițele de pe penis, ce pot varia în dimensiune și aspect, pot provoca îngrijorare în rândul bărbaților activi sexual, deoarece pot ridica semne de întrebare cu privire la eventualitatea contractării unei infecții cu transmitere sexuală. Deși pot fi o preocupare pentru mulți bărbați, în general bubițele de pe penis sunt inofensive și nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, este recomandată o evaluare medicală de specialitate, dacă bubițele nu dispar de la sine, dacă își modifică forma sau dacă sunt însoțite și de alte simptome. (1, 2, 3)

Cauze

Bubițele de pe penis pot avea multiple cauze, atât de natură bacteriană, cât și virală sau fungică. Principalele condiții care determină apariția pe suprafața penisului a unor bubițe sunt:
  • - foliculită (afecțiune a pielii care se caracterizează prin inflamația foliculilor de păr) ;
  • - alergii sau iritații ale pielii;
  • - infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital, sifilisul sau HPV-ul;
  • - pseudofolliculitis pubis (inflamație a foliculilor de păr din zona pubiană) ;
  • - moluscum contagiosum (o infecție virală care produce bubițe mici și rotunde) ;
  • - genitopatia pigmentară progresivă (o boală rară care produce pete și bubițe de culoare neagră sau maro) ;
  • - melanomul (o formă de cancer de piele) - rar, dar posibil. (2, 3, 4)

Diagnostic

Diagnosticul pentru bubițe pe penis poate fi realizat prin examinarea fizică a pielii de către un medic, de obicei un urolog sau un dermatolog. În timpul controlului fizic, medicul va examina dimensiunea, forma, culoarea și textura bubițelor.
În unele cazuri, medicul poate recomanda efectuarea unor teste suplimentare, cum ar fi analize de sânge, teste de cultură sau biopsii ale pielii, pentru a determina cauza exactă a bubițelor. Testele suplimentare sunt necesare mai ales dacă medicul suspectează o infecție cu transmitere sexuală sau o afecțiune mai gravă, cum ar fi cancerul de piele. (1, 2, 3)

Tratament

Tratamentul bubițelor de pe penis depinde de cauza lor specifică.

 

În cazul foliculitei sau a chisturilor sebacee, se recomandă igiena personală riguroasă, utilizarea unor produse de îngrijire a pielii și, în unele cazuri, tratamentul cu antibiotice sau alte medicamente. (2, 3)

În ceea ce privește infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi herpesul genital sau sifilisul, în general acestea sunt tratate cu medicamente antivirale sau antibiotice specifice. Pentru a evita transmiterea mai departe a unei infecții se recomandă evitarea contactelor sexuale până la remiterea infecției. De asemenea, pentru a preveni o infecție viitoare, se recomandă utilizarea prezervativelor și evitarea partenerilor sexuali cu infecții. (1, 2, 3)

În cazul moluscum contagiosum, medicul poate recomanda îndepărtarea bubițelor prin metode precum crioterapia (înghețarea bubițelor cu azot lichid) sau electrocauterizarea (utilizarea unei terapii cu curent electric pentru a distruge bubițele).

 

În cazul genitopatiei pigmentare progresive sau a melanomului, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea bubițelor afectate sau a țesutului canceros. (2, 5)

Prevenție

Câteva măsuri preventive pe care le puteți lua pentru a reduce riscul de apariție a bubițelor pe penis:
  • - igiena personală regulată (igiena adecvată ajută la prevenirea foliculitei și a altor infecții ale pielii) ;
  • - evitați să vă radeți prea aproape de piele (rasul prea aproape de piele poate irita foliculii de păr și poate duce la apariția foliculitei) ;
  • - utilizați prezervativul (utilizarea regulată a prezervativelor poate ajuta la prevenirea infecțiilor cu transmitere sexuală și, în consecință, la prevenirea apariției bubițelor pe penis) ;
  • - evitați substanțele iritante (anumite produse de îngrijire a pielii sau lubrifianți pot irita pielea și pot duce la apariția bubițelor) ;
  • - întrețineți o viață sexuală sănătoasă (evitați partenerii sexuali cu infecții cu transmitere sexuală sau discutați cu ei despre riscul infecției cu transmitere sexuală și despre măsurile preventive pe care le puteți lua împreună). (1, 2, 3)

Când este necesară vizita la medic?

Este recomandat să vă adresați medicului dacă observați orice schimbare neobișnuită pe penis sau dacă aveți bubițe care nu se vindecă sau se înrăutățesc. În plus, ar trebui să vizitați medicul dacă prezentați oricare dintre următoarele simptome:
  • - durere sau disconfort la nivelul penisului sau în timpul actului sexual;
  • - scurgeri anormale de la nivelul penisului;
  • - febră sau alte semne de infecție, cum ar fi frisoane sau transpirație nocturnă excesivă;
  • - umflarea sau sensibilitatea la nivelul zonei genitale;
  • - sângerare sau leziuni care nu se vindecă. (1, 3)

Este important să discutați cu medicul despre orice simptom neobișnuit sau îngrijorător la nivelul penisului și să urmați îndrumările sale cu privire la evaluare și tratament. În unele cazuri, întârzierea diagnosticului și a tratamentului pentru bubițe pe penis poate agrava problema. (1, 3)

Data actualizare: 31-03-2023 | creare: 31-03-2023 | Vizite: 11716
Bibliografie
(1) What should you do about a pimple on the penis? https://www.medicalnewstoday.com/articles/321630
(2) Bump or Pimple on Penis: 10 Causes & Treatment Options, https://www.tuasaude.com/en/lump-or-pimple-on-penis/
(3) Pimple on Penis: What Causes It and How Is It Treated? https://www.healthline.com/health/pimple-on-penis
(4) 7 causes of pimple-like bumps on your penis, according to doctor, https://www.insider.com/guides/health/pimple-on-penis
(5) Molluscum contagiosum, https://www.nhs.uk/conditions/molluscum-contagiosum/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum