Boli la sugar

©

Autor:

Boli la sugar
Bebelusii sugari sunt susceptibili la diverse boli si afectiuni, insa pentru ca nu pot comunica suficient de bine incat sa spuna tot ce ii doare, parintii au datoria de a supraveghea sugarul si de a observa orice simptom sau comportament neobisnuit - febra, diaree, voma, constipatie, dureri de urechi, congestie nazala, urticarie, tuse, dezvoltare insuficienta, lipsa somnului sau a apetitului, somnolenta neobisnuita, inactivitate - care poate fi un semn de boala. Acest rol este esential si pentru medicii pediatri, care se bazeaza pe relatarile parintilor in stabilirea unui diagnostic corect la sugar. Cel mai des intalnite boli la sugar sunt racelile, infectia urechii, boala de reflux gastroesofagian, constipatia, alergiile alimentare, virusul sinctial respirator, colici, paralizie cerebrala, fibroza chistica, celiachie, printre multe altele.

De obicei, primul semn de alerta este plansul - cu timpul parintii diferentiaza intre plansul de foame, plansul care cere atentie, sau plansul pentru schimbarea scutecului, astfel incat isi dau seama imediat ce aud un plans neobisnuit, care poate anunta prezenta unei boli la sugar. Cateodata este mai important ceea ce nu face bebelusul, decat ceea ce face. De exemplu, lipsa apetitului sau a activitatii poate indica faptul ca bebelusul nu se simte bine, fie ca este vorba de febra, nas infundat, sau ceva mai grav. Alimentatia insuficienta duce la deshidratare, care se manifesta prin scaderea numarului de scutece ude, precum si la uscarea si racirea pielii.

Alte mijloace prin care sugarul se deshidrateaza sunt starile diareice si de voma. Pentru a impiedica deshidratarea cauzata de diaree, alaptati sugarul mai des, insa mentineti legatura cu medicul pediatru, pentru a elimina afectiunile mai grave. Sugarii scuipa destul de des dupa alaptare, insa voma este cu totul altceva. Un semnal serios de alerta este prezenta sangelui sau a lichidelor verzui in voma.

Felul in care arata si se comporta bebelusul sunt indicii foarte importante in aprecierea starii de sanatate. Un sugar bolnav este prea obosit sau somnoros ca sa manance si este inactiv, nu zambeste si nu gangureste. Cu cat este mai bolnav, cu atat sugarul va fi mai inactiv si letargic. Alt semnal de alarma foarte important este prezenta febrei. Temperatura de peste 38°C, masurata rectal, poate fi un indiciu de infectie grava, mai ales la sugarii de pana in 3 luni. Desi febra nu indica de fiecare data prezenta unei infectii deosebit de grave, la sugari este foarte greu de stabilit daca infectia este serioasa sau una obisnuita la aceasta varsta.

Observarea si tratarea simptomelor la sugar nu reprezinta niciodata un substitut pentru diagnosticarea medicala, iar parintii au indatorirea de a anunta medicul de fiecare data cand bebelusul nu se simte bine.
Constipația bebelușului

În primul an de viață, orice modificare a tranzitului intestinal crează un disconfort foarte mare sugarului. Constipația are, în mod inevitabil, repercursiuni asupra apetitutului, somnului și dispoziției celui mic. Informații complete despre aceasta....

Respirație zgomotoasă la bebeluș

Atunci când sunteți proaspăt părinți, fiecare sunet, gest sau comportament al bebelușului dumneavoastră poate părea copleșitor și înspăimântător. Unul dintre aceste aspecte care poate provoca neliniște este respirația zgomotoasă a bebelușului. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, acest lucru este comple...

Tusea la bebeluș / sugar

În pediatrie, tusea la bebeluș reprezintă un simptom nespecific, foarte des întâlnit, fiind apanajul unei mari varietăți de boli ale aparatului respirator. Particularitățile anatomice ale căilor respiratorii ale bebelușilor fac ca tusea să apară atât consecutiv infecțiilor respiratorii, cât și în pato...

Riscul de sufocare la bebeluș (asfixia)

Sufocarea (asfixia) face parte din sindromul de moarte subită a sugarului, cunoscut și sub numele de „moartea în pătuț”. Aflați care sunt situațiile ce favorizează acest eveniment nefast și, cel mai important, ce măsuri puteți lua pentru a-l preveni....


Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 19-11-2009 | Vizite: 19252
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: