Boala serului
Autor: Dr. Stiuriuc Simona
Boala serului este denumirea pentru simptomele cauzate de un raspuns imun intirziat, fata de anumite tipuri de medicamente sau antiseruri, administrate in intepaturi sau muscaturi de insecte si serpi. Boala serului este asemanatoare unei alergii, in care organismul identifica o proteina proprie din ser ca fiind non-self (nu-i apartine) sau un medicament ca fiind alergen, luptind impotriva acesteia.
Astazi cel mai intilnit factor declansator pentru boala serului este penincilina. Boala va debuta in 7-10 zile de la administrare, dar citeodata sunt necesare perioade de pina la 3 saptamini. Daca este o a doua expunere la medicament reactia tinde sa fie mai severa si mai rapida, 1-4 zile, produsa de o cantitate mult mai mica de substanta.
Clasica boala a serului este acum mai rara datorita folosirii limitate a proteinelor straine, cum ar fi: antitoxina, utilizata pentru a trata botulismul, gangrena gazoasa, difteria, rabia si veninul de serpi sau paianjeni. Recenta folosire a serului cu globuline antilimfocitare si Ac monoclonali imunomodulatori din tratamentele pentru cancer a creeat un nou grup de medicamente care pot declansa boala serului.
Reactia mai poate fi atribuita si medicamentelor nonproteice: antibioticele betalactamice, allopurinol, ciproflozacin, sulfonamide, streptokinaza, metronidazol, carbamazepina si altele.
Boala este de obicei autolimitanta, simptomele rezolvindu-se pe masura ce complexele imune formate sunt indepartate din sistemul circulator. Utilizarea antihistaminicelor, AINS si a corticosteroizilor ajuta la ameliorarea acestora.
Administrarea repetata a medicamentului declansator duce la reactii mult mai severe si rapide si in final la colaps cardiovascular. Vasculitele, nefropatiile si complicatiile respiratorii sunt asociate cu serurile heterologe si mai rar observate la medicamente.
Patogenie
Boala serului este o reactie de hipersensibilizare de tipul III, mediata de complexe imune. Sindromul clasic este cauzat de imunizarea gazdei cu proteine straine din seruri heterologe. La scurt timp dupa injectarea serurilor, 7-14 zile, organismul dezvolta Ac pentru a indeparta proteinele. IgM se elibereaza primul. Ag plus Ac corespunzator formeaza complexe imune, care se depoziteaza in agregate masive in diferite tesuturi: lamina interna elastica a vaselor si regiunile perivasculare. Aceste complexe activeaza complementul, ducind la manifestarile clinice ale bolii.
Simptome
Manifestarile clinice in boala serului apar in 7-10 zile de la administrarea substantei si se coreleaza cu maximul de complexe imune circulante in singe. Febra, starea de rau general, cefalea sunt primele simptome aparute. Eritemul, artralgia, edemul si simptomele digestive urmeaza in evolutie:
- febra - 37,5-40 grade Celsius
- eritemul este pruriginos, scarlatiform sau morbiliform, insotit de exantem polimorf
- petesii si purpura
- artralgia - doua treimi din pacienti au artrita: genunchi, umar, glezna, calcii
- limfadenopatia nodulilor tributari zonei in care a fost administrata substanta
- edem
- afectare renala: albuminurie, hematurie microscopica, corpi hialini, scaderea clearance creatinina
- afectare digestiva: greata, stare de voma, dureri abdominale
- cefalee si vedere incetosata
- afectare respiratorie: dispnee, wheezing, cianoza.
Diagnostic
Urmatoarele teste sunt indicate:
- hemoleucograma: leucocitoza sau leucopenie, eozinofilie, trombocitopenie
- VSH si proteina C reactiva crescute
- urina - albuminurie, hematurie, sediment activ
- clearance creatinina crescut
- nivelul de fractiuni C3,C4, ale complementului scazute
- hipergamaglobulinemie.
Tratament
Medicatia cuprinde:
- antihistaminice: difenhidramina, efecte adverse - sedarea
- AINS – inhiba calea cicloxigenazei blocind producerea prostaglandinelor: ibuprofen
- corticosteroizi - inhiba formarea acidului arahidonic, blocind calea cicloxigenazei si lipoxigenazei: prednison; efectele adverse la o terapie de lunga durata sunt severe.
Suplimente alimentare care ajuta sistemul imun si reduc reactiile alergice:
- vitamina C, cholina - considerata o vitamina B
- inositol - considerat o vitamina B
- quercetin - un flavonoid si antioxidant
- bromelaina este o enzima sintetizata de ananas cu proprietati anti-inflamatorii
- turmeric - o planta ce ajuta bromelaina sa actioneza mai bine
- ginsengul - are efecte anti-inflamatorii si anti-histaminice.
- Helicobacter pylori
- Colagenoza nespecifica. Polimiozita
- Ganglioni axilari inflamati
- Urticarie colinergica
- Boala Behcet
- Hiv sau paranoia?
- Alergie la toti alergenii posibili
- Ce vaccin sau tratament pot face sa-mi intaresc imunitatea
- Exista vreo sansa sa NU am lupus...?
- Ganglioni limfatici inflamati de doi ani de zile