Ața dentară sau duș bucal - ce să alegem

©

Autor:

Ața dentară sau duș bucal - ce să alegem

O igienă orală corectă nu poate fi obținută dacă nu folosim și metode auxiliare periajului dentar. Prin perierea dinților de două ori pe zi se obține o igienă satisfăcătoare a cavității bucale, însă de multe ori zonele cele mai expuse cariilor și îmbolnăvirilor parodontale sunt neglijate prin folosirea exclusivă a periuței de dinți.

În acest sens, de-a lungul timpului s-au inventat numeroase instrumente menite să asigure curățarea eficientă a acestor zone (treimea cervicală a dinților, spațiile interdentare, spațiile subgingivale). Printre ele se numără periuțele interdentare, ața dentară cerată și dușul bucal, ultimele două fiind cele mai facile și cele mai des folosite. (1, 2)

Ce este și cum se utilizează ața dentară?

Ața dentară este frecvent confecționată fie din mai multe filamente de nailon sau mătase, fie dintr-un singur filament de plastic sau cauciuc. Aceasta poate avea la suprafața ei diferite substanțe antimicrobiene, precum povidon-iodină (Betadină) sau triclosan. (2, 3)

Curățarea interdentară prin intermediul aței dentare este o necesitate zilnică, fiindcă placa bacteriană neîndepărtată este direct responsabilă de îmbolnăvirile parodonțiului și de apariția cariilor. Se recomandă ca ața dentară să fie utilizată înainte de periajul dentar, pentru a permite agenților activi din componența pastelor de dinți să acționeze și în aceste spații. Alte opinii referitoare la momentul ideal pentru folosirea aței dentare marșează spre utilizarea acesteia după periajul dentar, pentru a îndepărta întâi majoritatea resturilor alimentare. (6)


Lungimea ideală a aței dentare pentru curățarea dinților este de 45 de centimetri. Folosirea corectă a acesteia cuprinde câteva etape:

  • Înfășurarea capetelor aței dentare de degetele mijlocii;
  • Prinderea aței dentare între degetele mari și arătătoare;
  • Introducerea aței dentare în spațiile interdentare prin mișcări laterale;
  • Curățarea suprafețelor dentare prin mișcări verticale. (2)


Avantajele și dezavantajele aței dentare

Principalul avantaj al folosirii ațelor dentare este eficiența cu care placa dentară este îndepărtată. Lustruirea suprafețelor dentare prin acest proces, împreună cu acțiunea substanțelor active, îngreunează procesul ulterior de recolonizare bacteriană. În plus, prin curățarea spațiului subgingival se obține și o masare a țesuturilor gingivale.

Ața dentară, însă, nu este lipsită de riscuri. Principalul dezavantaj al acesteia este reprezentat de traumatismele posibile de la nivelul papilei dentare și al gingiei, rezultate în cazul unei presiuni exagerate. Dacă ața dentară nu se introduce în spațiul interdentar prin mișcări laterale, ci apăsând pe ea în direcția gingiei, aceasta poate leza țesuturile moi în care se oprește. (6)

În cazul în care astfel de probleme sunt întâmpinate, se pot folosi alternative ale aței dentare clasice, precum floss holders, ce fixează ața dentară între două brațe și se folosesc prin intermediul unui suport, pentru a ușura curățarea și a diminua efectele nedorite. (4)

Despre dușul bucal

Dușul bucal, denumit și irigator oral, este un dispozitiv ce îndepărtează placa dentară prin pulsarea apei la nivelul suprafețelor dentare. Rezervorul acestuia se umple cu apă călduță, iar ansa prin care iese apa se poziționează perpendicular pe suprafața pe care vrem să o curățăm. (5)

Prin utilizarea sa, se poate obține o reducere substanțială a resturilor alimentare la nivelul spațiilor dentare cu risc crescut de reținere a plăcii dentare. Avantajele sale sunt, în principal, comune cu cele ale aței dentare. Însă, spre deosebire de acestea, riscul de traumatism al țesuturilor moi este semnificativ scăzut. De asemenea, dușul bucal poate fi preferat de persoanele cu punți dentare sau cu aparat dentar, îndepărtarea resturilor fiind mai ușoară cu un irigator oral decât cu ața dentară. (6)

Ața dentară sau duș bucal - ce să alegem?

Studiile au arătat că folosirea dușului bucal este cu 29% mai eficientă decât curățarea spațiilor interdentare prin intermediul aței dentare. (7, 8)

Indiferent de avantajele și dezavantajele fiecăreia, metoda auxiliară periajului dentar trebuie aleasă în funcție de necesitățile și preferințele personale. De o importanță majoră este consecvența folosirii oricăreia dintre ele, pentru a obține o igienă corectă a cavității bucale. În plus, se pot folosi și împreună, alături de perierea clasică a dinților și de folosirea apelor de gură antiseptice, pentru ca eficiența curățării dinților să fie maximă.


Data actualizare: 20-09-2021 | creare: 20-09-2021 | Vizite: 1220
Bibliografie
1. Different Ways To Floss, https://www.silbermandentalgroup.com/blog/flossing-alternatives/
2. How To Use Dental Floss For Healthier Teeth, https://vitalrecord.tamhsc.edu/how-to-use-dental-floss-for-healthier-teeth/
3. Kaewiad K, Nakpheng T, Srichana T. Dental floss impregnated with povidone-iodine coated with Eudragit L-100 as an antimicrobial delivery system against periodontal-associated pathogens. J Med Microbiol. 2020 Feb;69(2):298-308. doi: 10.1099/jmm.0.001126. Epub 2020 Jan 20. PMID: 31976854.
4. Ața Dentară, https://doctoruldedinti.info/ata-dentara-dental-floss-ul/
5. What Is A Waterpik, https://www.webmd.com/oral-health/what-is-waterpik
6. Waterpik vs. Flossing, https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/waterpik-vs-flossing#flossing
7. Goyal CR, Lyle DM, Qaqish JG, Schuller R. Evaluation of the plaque removal efficacy of a water flosser compared to string floss in adults after a single use. J Clin Dent. 2013;24(2):37-42. PMID: 24282867.
8. Barnes CM, Russell CM, Reinhardt RA, Payne JB, Lyle DM. Comparison of irrigation to floss as an adjunct to tooth brushing: effect on bleeding, gingivitis, and supragingival plaque. J Clin Dent. 2005;16(3):71-7. PMID: 16305005.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum