Astmul - Dreptul la informare pentru consumatori
Data publicării: 07-03-2014
Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S.Romania - InfoCons in parteneriat cu GlaxoSmithKline (GSK) Romania, Ministerul Educatiei Nationale, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Medicilor din Romania, Universitatea Transilvania Brasov – Facultatea de Medicina sustine Campania de Informare si Educare a Consumatorilor in domeniul sanatatii, cu privire la bolile cronice respiratorii, in special astmul.
Controleaza-ti astmul! Traieste activ!
In cadrul acestui Proiect a fost realizat un portal de informare – www.resursadesanatate.ro, unde publicul larg poate gasi informatii utile cu privire la astm: ce este, cum se manifesta, tipuri de astm, sfaturi si informatii utile, date statistice, legislatie din domeniul medical, intrebari si raspunsuri etc.
Pacientii, in calitatea lor de consumatori, pot accesa portalul de informare de mai sus pentru a obtine informatii utile cu privire la astm mai ales din punctul de vedere al prevenirii acestei boli. Portalul va fi actualizat in mod constant cu informatii utile pe tema proiectului, studii de caz si sfaturi atat pentru cei suferinzi, cat si pentru familia acestuia.
Astmul este o boala cronica de plamani, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara din plamani.
Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si in primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza, de asemenea, de la individ la individ.
Astmul fiind o boala cronica, trebuie tratat permanent, nu numai in timpul crizelor. Un tratament corect de fond previne aparitia altor crize.
Totodata, in cadrul acestui Proiect au fost realizate materiale informative tip flyer si afis, ce au fost diseminate la nivel national in cadrul institutiilor publice ( Primarii, Prefecturi, Consilii Judetene, sectii de politie, unitati de invatamant, unitati spitalicesti, etc.).