Anxietatea - ghidul pacientului

Anxietatea - ghidul pacientului

©

Autor:

Anxietatea - ghidul pacientului

Anxietatea reprezintă o stare de spirit normală ce survine ca răspuns în faÈ›a unui pericol. Anxietatea devine anormală în momentul în care are loc o supraestimare a pericolului incriminat sau atunci când are loc o apreciere eronată a pericolului unei situaÈ›ii ce conduce la răspunsuri inadecvate. Anxietatea duce la apariÈ›ia unor modificări somatice È™i psihologice, acestea fiind responsabile de comportamentul mamiferelor în faÈ›a pericolului (reacÈ›ia de luptă sau fugi). În fond, niveluri uÈ™oare până la moderate ale anxietății au efecte benefice de creÈ™tere a performanÈ›elor, dar creÈ™terea nivelului anxietății are efecte nocive, interferând cu performanÈ›ele pacientului. (1-10)

Cât de răspândită este anxietatea?

Tulburările de anxietate reprezintă cele mai frecvente afecÈ›iuni psihiatrice din Europa È™i din Statele Unite ale Americii. În Europa, prevalenÈ›a afecÈ›iunilor într-un an este de 14% afectând peste 61 de milioane de oameni cu vârsta cuprinsă între 14 ani È™i 65 de ani. În ceea ce priveÈ™te distribuÈ›ia pe sexe, femeile sunt de două pănă la de trei ori mai frecvent afectate de tulburările de anxietate decât bărbaÈ›ii.

Fobia socială È™i fobiile specifice sunt cele mai frecvente tipuri de tulburări de anxietate. Cel mai frecvent, acestea apar încă din copilărie. 50% dintre pacienÈ›i sunt diagnosticaÈ›i cu aceste afecÈ›iuni în jurul vârstei de 11 ani, iar 80% dintre aceÈ™tia au un diagnostic până la vârsta de 20 de ani. Datorită vârstei la care aceste afecÈ›iuni apar, pacienÈ›ii cu aceste afecÈ›iuni prezintă o predispoziÈ›ie spre a dezvolta depresie sau abuz de substanÈ›e. (2, 3, 4, 5)

De ce apare anxietatea?

Tulburările de anxietate pot fi rezultatul unor interacÈ›iuni între factori de mediu È™i susceptibilitatea genetică. Factorii genetici influenÈ›ează rezistenÈ›a la stres, unii indivizi având o toleranță la stres mai scăzută, ceea ce predispune la apariÈ›ia tulburărilor de anxietate. De asemenea, factorii de mediu sunt importanÈ›i în ceea ce priveÈ™te apariÈ›ia tulburărilor de anxietate. Traumele suferite în copilărie pot fi un factor de risc pentru apariÈ›ia anxietății odată cu înaintarea în vârstă. Totodată folosirea anumitor substanÈ›e sau medicamente pot creÈ™te riscul apariÈ›iei tulburărilor de anxietate. (1, 5)

Clasificarea tulburărilor de anxietate

Tulburările de anxietate se clasifică după cum urmează:

  • atacuri de panică: cu sau fără agorafobie;
  • fobie socială;
  • fobie specifică;
  • anxietate generalizată;
  • tulburare mixtă anxios-depresivă;
  • alte tipuri de tulburare de anxietate. (1-10)

Manifestări clinice ale tulburărilor de anxietate

Manifestările clinice ale tulburărilor de anxietate sunt diferite, în funcÈ›ie de tipul de tulburare de anxietate al pacientului.

Anxietatea generalizată se poate manifesta prin:

  • stare de îngrijorare È™i teamă, neliniÈ™te care are caracteristici diferite față de cele ale unei persoane normale, având o durată prelungită È™i care nu este specifică unei anumite situaÈ›ii (aÈ™a cum se întâmplă în atacul de panică sau în fobia socială), ci este direcÈ›ionată către mai multe evenimente fiind dificil de controlat;
  • activitatea exagerată a sistemului nervos vegetativ ce se caracterizează prin transpiraÈ›ie, palpitaÈ›ii, vertij, xerostomie, disconfort epigastric, disfagie, senzaÈ›ie de constricÈ›ie toracică, senzaÈ›ie de micÈ›iune intermitentă; pot apărea dificultăți de concentrare ceea ce poate duce la apariÈ›ia tulburărilor de memorare È™i învățare;
  • senzaÈ›ie de încordare musculară caracterizată prin dificultăți de relaxare, tremor, dureri de cap;
  • hiperventilaÈ›ie ce conduce la vertij;
  • tulburări de somn manifestate prin persistenÈ›a stării de îngrijorare cu dificultăți de adormire È™i treziri frecvente, somn neodihnitor însoÈ›it de coÈ™maruri;
  • astenie.


Tulburările anxioase fobice se caracterizează printr-o simptomatologie comună cu cea întâlnită în anxietatea generalizată, dar aceste manifestări apar doar în anumite situaÈ›ii. Există cinci tipuri de fobii specifice: fobia de animale, fobia de aspecte ale mediului înconjurător, fobia de sânge, injecÈ›ii, fobia de situaÈ›ii (lifturi, spaÈ›ii închise), alÈ›i agenÈ›i provocatori (frica de sugrumare).

Fobia socială se caracterizează prin prezenÈ›a anxietății în situaÈ›ii sociale, în care pacientul este observat de alÈ›i oameni care l-ar putea critica. Deseori aceÈ™ti pacienÈ›i evită situaÈ›iile ce le-ar putea cauza anxietate, dar în momentul în care aceÈ™tia nu pot evita astfel de evenimente, ei nu doresc să poarte conversaÈ›ii cu alte persoane È™i se retrag în locul în care consideră că nu ridică suspiciuni sau nu atrag atenÈ›ia. Fobia socială este diferită de timiditate prin faptul că în fobia socială sunt afectate atât relaÈ›iile sociale cât È™i cele ocupaÈ›ionale, iar nivelul de anxietate este mult crescut.

Agorafobia se manifestă prin nivele crescute ale anxietății în momentul în care pacienÈ›ii nu sunt acasă, în zona lor de confort, de exemplu anxietatea acestora se manifestă în momentul în care se află în autobuz, în spaÈ›ii deschise sau în spaÈ›ii închise, în aglomeraÈ›ii sau în orice situaÈ›ie din care pacientul consideră că nu poate să iasă cu uÈ™urință.

Atacurile de panică se caracterizează prin apariÈ›ia bruscă a anxietății care creÈ™te rapid în intensitate È™i apariÈ›ia unor manifestări somatice. Din categoria manifestărilor somatice se numără: palpitaÈ›ii, senzaÈ›ie de sugrumare, durere toracică anterioară, vertij, frică de moarte sau de pierdere a controlului. Uneori poate apărea hiperventilaÈ›ia ceea ce la rândul ei duce la apariÈ›ia altor manifestări somatice: cefalee, vertij, tinitus, astenie, senzaÈ›ie de furnicături ale mâinilor, picioarelor, feÈ›ei, senzaÈ›ie de constricÈ›ie toracică.

Mutismul selectiv se caracterizează prin înÈ›elegerea limbajului È™i capacitatea de a comunica în anumite situaÈ›ii, dar imposibilitatea de a vorbi în anumite situaÈ›ii sociale. Această tulburare de anxietate este prezentă mai frecvent la copiii mici È™i într-o măsură mai mică la adolescenÈ›i È™i la adulÈ›i.

Tulburarea mixtă anxios-depresivă presupune existenÈ›a manifestărilor specifice depresiei în acelaÈ™i timp cu prezenÈ›a anxietății, fără predominarea clară a unora sau a altora. Severitatea simptomatologiei este moderată, niciuna din componente nu primează, prin urmare nu este posibil diagnosticul unei patologii unice (depresie sau anxietate).

Anxietatea de separaÈ›ie reprezintă o tulburare de anxietate în care pacientul prezintă anxietate È™i frică la idea că ar putea fi separat, părăsit, abandonat de cei apropiaÈ›i. Pot fi întâlnite manifestări somatice È™i coÈ™maruri. Deseori apare în timpul copilăriei, dar este posibilă prezenÈ›a acestui tip de tulburare de anxietate È™i la vârsta adultă.

Anxietatea cauzată de prezenÈ›a unei alte afecÈ›iuni medicale poate apărea în: afecÈ›iuni cardio-vasculare (insuficiență cardiacă, aritmii cardiace), afecÈ›iuni respiratorii (astm bronÈ™ic, pneumonii, bronhopneumopatia obstructivă cronică), neoplazii, afecÈ›iuni endocrine (hipotiroidism, hipercorticism, hipoglicemie), etc. (1-10)

Diagnostic

Diagnosticul unei tulburări de anxietate se pune pe baza manifestărilor clinice în absenÈ›a oricăror manifestări organice ce ar putea sa declanÈ™eze simptomatologia. În acest scop sunt utilizate teste de laborator precum hemoleucogramă, examinări biochimice, determinarea concentraÈ›iei unor hormoni, examenul de urină, electrocardiograma, electroencefalograma, radiografie, tomografie computerizată.

Diagnosticul diferențial al tulburărilor de anxietate se face cu:


Tratamentul anxietății

Tratamentul tulburărilor de anxietate presupune psihoterapie È™i în unele cazuri tratament medicamentos. IniÈ›ial, pacientului îi trebuie explicată boala de care suferă È™i ce presupune aceasta. Sprijinul familiei este important, prin urmare este bine ca la momentul diagnosticului să fie prezent È™i partenerul sau un alt membru al familiei apropiat pacientului, pentru a înÈ›elege despre ce este vorba.

Terapia cognitiv-comportamentală reprezintă o formă de psihoterapie ce presupune psihoeducarea în ceea ce priveÈ™te natura anxietății, monitorizarea simptomelor, dobândirea unor tehnici de relaxare, crearea unor situaÈ›ii care să simuleze declanÈ™area unui episod de anxietate pacientului È™i restructurarea cognitivă. Psihoeducarea în ceea ce priveÈ™te natura anxietății ajută pacientul să înÈ›eleagă diferenÈ›a dintre anxietatea ca modalitate de adaptare la anumite situaÈ›ii È™i anxietatea patologică. Monitorizarea simptomelor face ca pacientul să cunoască È™i să fie conÈ™tient de apariÈ›ia acestora È™i să observe situaÈ›iile în care apar simptomele anxietății. Relaxarea musculară progresivă reprezintă o tehnică utilizată de către pacienÈ›i în momentul apariÈ›iei senzaÈ›iei de anxietate pentru reducerea simptomatologiei È™i pentru a trece peste acel eveniment. Tot în cadrul terapiei cognitiv-comportamentale sunt simulate anumite situaÈ›ii ce creează pacientului anxietate cu scopul de a observa modul în care pacientul reacÈ›ionează È™i de asemenea de a corecta aceste situaÈ›ii pentru prevenirea apariÈ›iei anxietății în situaÈ›ii reale. Restructurarea cognitivă presupune identificarea gândurilor È™i ideilor ce duc la apariÈ›ia anxietății È™i modificarea acestora.

Tratamentul medicamentos este folosit în special în tulburările de anxietate severe. Psihoterapia este o metodă în care efectele apar după o durată mai mare de timp. În schimb, farmacoterapia produce controlul rapid al simptomatologiei. Sunt folosite pentru acest lucru medicamente anxiolitice. În episoadele acute de anxietate, tratamentul cu benzodiazepine (ex. diazepam), produce rapid reducerea simptomatologiei. Alte medicamente folosite în tratamentul tulburărilor de anxietate sunt: inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (fluoxetina, sertralina, etc.), inhibitori ai recaptării serotoninei È™i noradrenalinei (venlafaxina), antidepresivele triciclice (amitriptilina), benzodiazepine (alprazolam, clonazepam, lorazepam), beta-blocante (propranolol).

Netratată, anxietatea reprezintă o problemă majoră de sănătate ce afectează profund calitatea vieÈ›ii pacientului, dar È™i a partenerului È™i a familiei acestuia. ViaÈ›a socială a pacientului are de suferit, acesta tinzând să se izoleze. Tulburările de anxietate se însoÈ›esc de o rată crescută a abuzului de substanÈ›e, alcool È™i în timp pot duce la depresie. Tulburările severe de anxietate se corelează cu o rată crescută a suicidului. (1-10)


Data actualizare: 07-01-2020 | creare: 07-01-2020 | Vizite: 3268
Bibliografie
1. Chand SP, Marwaha R. Anxiety. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470361/
2. Bystritsky A, Khalsa SS, Cameron ME, Schiffman J. Current Diagnosis and Treatment of Anxiety Disorders. P T. 2013 Jan; 38(1): 30-38, 41-44, 57. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628173/
3. Bandelow B, Michaelis S, Wedekind D. Treatment of anxiety disorders. Dialogues Clin Neurosci. 2017 Jun; 19(2): 93–107. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5573566/
4. Strohle A, Gensichen J, Domschke K. The Diagnosis and Treatment of Anxiety Disorders. Dtsch Arztebl Int. 2018 Sep; 115(37): 611–620. link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6206399/
5. Anxiety Disorders Treatment & Management. link: https://emedicine.medscape.com/article/286227-overview
6. Anxiety Disorders. link: https://www.nimh.nih.gov/health/topics/anxiety-disorders/index.shtml
7. Anxiety Disorders. link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/anxiety/symptoms-causes/syc-20350961
8. Anxiety Disorders. link: https://www.nami.org/Learn-More/Mental-Health-Conditions/Anxiety-Disorders/Overview
9. Harrison, P., & Fazel, M. (2017). Shorter Oxford Textbook of Psychiatry. Oxford university press.
10. Gelder, M. G., Juan, J., & Nancy, A. (2004). New Oxford textbook of psychiatry, Vol 1 & 2. Oxford: Oxford university press.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea È™i stresul cronic pot creÈ™te riscul dezvoltării tulburărilor psihiatrice
  • DependenÈ›a față de tehnologiile mobile a fost asociată cu depresia È™i anxietatea
  • Anxietatea poate influenÈ›a negativ luarea deciziilor
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum