Alimentatie copii 1 - 3 ani

©

Autor:

Alimentatie copii 1 - 3 ani
Alimentatia la copiii mici este la fel de importanta ca alimentatia bebelusilor, chiar daca cresterea este mult mai lenta - in perioada de varsta 1 - 3 ani copilul creste cu 7 - 13 cm pe an, fata de 7 cm la fiecare 3 luni, cat a crescut pana a implini nu an. Totodata se face trecerea de la sticlutele cu lapte la alimente solide, texturi diferite si mancatul la masuta, in special in perioada de varsta 12 - 24 de luni.

Copiii cu varsta 1 - 3 ani trec prin etape de crestere mai brusca sau mai lenta si din acest motiv apetitul lor variaza - cand mananca foarte bine, cand doar ciugulesc putin. Revine in grija parintilor sa asigure copilului necesarul nutritiv zilnic, ghidandu-se dupa apetitul copilului. Fortarea copilului sa manance, sau chiar incurajarea sa manance mai mult, nu este indicata.

Parintii trebuie sa obisnuiasca copilul inca de la aceasta varsta cu obiceiurile alimentare sanatoase si sa aiba rabdarea si creativitatea necesare pentru a "indupleca" copilul mic sa accepte alimentele necesare. Copilul de 1 - 3 ani isi manifesta independenta si in privinta alimentatiei, preferand anumite alimente sau refuzand de multe ori mancarea. Puteti profita si de gustarile dintre mese pentru a hrani copilul cu alimente sanatoase. Pentru copiii intre 1 si 3 ani sunt recomandate 3 mese principale si 2 gustari.

Cele 5 principlii alimentare de baza pentru copilul mic sunt:
• Proteine - fasole si mazare, ou, peste, pui, lapte, iaurt, branza.
• Legume si fructe - cu cat mai colorate, cua tat mai bine: brocoli, fasole verde, radacinoase - morcovi, cartofi, rosii, spanac; piersici, caise, pere, mere.
• Carbohidrati - ofera energie: cereale integrale, paste, porumb, cereale cu continut mic de zahar.
• Grasimi bune, cu acizi grasi polisaturati - peste, avocado, uleiuri begetale.
• Apa este cea mai buna sursa de lichide. Sucul de fructe serviti-l amestecat cu apa - jumi-juma. Lichidele se servesc dupa mese.

In functie de greutate, necesarul zilnic al unui copil mic este de 1. 000 - 1. 400 calorii. Un ghid pentru cantitatea zilnica de alimente ar fi:
• Cereale - un copil de 2 ani are nevoie de 80 g, iar unul de 3 ani are nevoie de 100 - 150 g. Cantitatea de 30 g reprezinta 1 felie de paine, 1 ceasca de cereale sau 1/2 ceasca de orez gatit, paste sau cereale fierte.
• Legume - un copil de 2 ani are nevoie de 1 ceasca, iar unul de 3 ani are nevoie de 1 ceasca si jumatate.
• Fructe - un copil de 2 ani are nevoie de 1 ceasca, iar unul de 3 ani are nevoie de 1 ceasca si jumatate. 20 - 23 cm de banana echivaleaza cu o ceasca.
• Produse lactate - un copil de 2 ani are nevoie de 450 g, iar unul de 3 ani are nevoie de 450 - 700 g.
• Carne si fasole - un copil de 2 ani are nevoie de 55 g, iar unul de 3 ani are nevoie de 80 - 100 g. 1/4 ceasca de fasole uscata sau 1 ou echivaleaza cu 30 g.
• Suc natural de fructe - 100 - 150 g.

Cel mai bun desert pentru copii sunt feliile de fructe la sfarsitul mesei. Alimentele de evitat pentru copiii mici sunt mancarurile cu continut ridicat de sare, zahar sau cofeina, precum si alimentele fast-food. Burtica celui mic are nu "ceas" propriu - va lua ca reper masa din ziua precedenta pentru a anunta cand s-a saturat. Prin urmare, o masa mai abundenta va crea un apetit crescut pentru masa urmatoare.
Dulciurile la copiii mici

Tuturor copiilor si inclusiv adultilor le plac dulciurile. Dupa varsta de 1 an puteti include si dulciurile in dieta copilului mic, insa cu moderatie. Primul lucru de care trebuie sa tineti cont este alegerea dulciurilor - nu faceti greseala de a da copilului prajituri din comert, dulceturi, produse de patiserie, inghetata sau bauturi carbogazoase indulcite....


Data actualizare: 24-02-2014 | creare: 03-12-2009 | Vizite: 22932
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: