Alegerea dispozitivelor pentru monitorizarea activității fizice

©

Autor:

Alegerea dispozitivelor pentru monitorizarea activității fizice
Beneficiile unui stil de viață activ sunt de necontestat, iar consecințele negative ale sedentarismului vizează nu doar sănătatea fizică, ci și pe cea mentală.

Cercetătile arată că majoritatea persoanelor își supraestimează nivelul de activitate fizică efectuată, cu până la 51%, considerându-ne mai activi decât sunt de fapt. Dacă vrei să fii motivat să fii mai activ, să îți monitorizezi activitatea și progresul, soluțiile digitale sunt soluția, acele gadget-uri care ne măsoară pașii zilnici efectuați, caloriile arse sau ritmul cardiac în timpul efortului fizic susținut.

Conform Colegiului American de Medicină și Sport, nivelul de activitate poate fi măsurat pe baza pașilor zilnici, astfel:
  • <5.000 pași/zi – sedentarism;
  • 5000-7499 pași/zi - activitate redusă;
  • 7500-9999 pași/zi -  activitate moderată;
  • 10000-12500 pași/zi - stil de viață activ;
  • >12500 pași/zi - stil de viață foarte activ.

Dispozitivele pentru monitorizarea activității fizice și a performanțelor au devenit populare din ideea de a ne ajuta să ne menținem activi și să fim mai sănătoși. De obicei acestea înregistrează pașii efectuați, distanța parcursă sau altitudinea și estimează caloriile arse și timpii activi și inactivi dintr-o zi, dar unele pot estima și numărul caloriilor ingerate, calitatea somnului, respirația sau postura.

Principiul de acțiune

Majoritatea acestor dispozitive pot fi folosite pentru activități simple ca alergatul, mersul, calculând pașii efectuați și eventual arderile calorice pe baza unui algoritm matematic. Unele sunt adaptate pentru alte sporturi, ca ridicarea greutăților, pedalatul pe biciclete clasice sau biciclete eliptice, box sau înot. Alte dispozitive dispun de GPS care permite localizarea, fiind util pentru monitorizarea distanței, vitezei și traseului de alergare.

Unele pot permite și înregistrarea și monitorizarea consumului de apă, a consumului alimentar sau somnul. Toate au la bază senzori pentru monitorizarea mișcării - un accelerometru pentru a măsura pașii și  mișcarea, modificările corpului, și alți senzori ca:
  • senzor de ritm cardiac;
  • giroscop pentru a determina poziția corpului;
  • GPS pentru localizare;
  • magnetometru pentru a detecta anumite mișcări specifice și determinarea schimbării direcției;
  • barometru pentru altitudine etc.

Se poate sincroniza cu alte dispozitive sau cu aplicații de la telefon unde pot realiza grafice și reprezentări detaliate ale activității fizice. Unele oferă suport motivațional, acces la challenge-uri, puncte sau insigne motivaționale, interacțiuni cu prieteni sau alți utilizatori.

Accelerometrele măsoară accelerația în timp real și detectă mișcările corpului într-un plan tridimensional (anteroposterior, mediolateral și vertial). Aceste valori sunt transpuse în unități metrice, care pot fi biologice (ex. consum energetic) sau tip șablon (ex. staționar sau activ). Dispozitivele cu accelerometru pot fi plasate în diferite zone ale corpului, inclusiv piept, talie, șold, coapsă, braț, gleznă, sau pot fi atașate pe îmbrăcăminte, încălțăminte sau pe bicicletă.

Pedometrele simple măsoară numărul pașilor efectuați prin detectarea mișcărilor corpului cu ajutorul unui accelerometru, de obicei accelerometre uniaxiale. Sunt simple, au costuri reduse, sunt ușor de utilizat, au dimensiuni reduse, permit libertate de mișcare și nu influențează activitățile zilnice. Limitările stau în fapul că asigură informații limitate de activitate, nu se pretează oricărui tip de activitate și nu măsoară intensitatea fizică.

Monitoarele de ritm cardiac asigură informații în timp real privind frecvența, durata și intensitatea activității fizice. Determină consumul energic pe durata activităților care nu includ deplasarea trunchiului vertical. La intensități prea mari sau prea mici pot prezenta discrepanțe cauzate de faptul că nu prezintă o relație liniară de repaus și intensități fizice. De asemenea, vârsta, compoziția corpului, masa musculară, genul și condiția fizică pot afecta această relație și acuratețea.

Brățările pentru încheietura mâinii pot utiliza senzori de mișcare și senzori de căldură sau optici (pentru a măsura activitatea fizică, consumul energetic și modificările metabolice pe baza fotopletismografiei, răspunsului galvanic al pielii, temperaturii pielii sau a corpului). De asemenea, alte dispozitive funcționează cu ajutorul unor pendule interne.

Iată care sunt criteriile de alegere a unui astfel de dispozitiv:

Ușurința în utilizare

Trebuie să aibă un display simplu, instrucțiuni precise și un meniu organizat, cu opțiuni clare, pentru a putea fi utilizat corespunzător și pentru a beneficia de rezultate maxime. Citiți recomandări ale produsului pe site-ul producătorului pentru a identifica aceste aspecte. Este recomandat să nu necesite calibrare individuală sau alte echipamente adiționale și să aibă cât mai puține butoane.

Compatibilitate

Dacă acesta se poate conecta la telefon sau laptop, trebuie să verificați compatibilitatea tehnică cu aceste dispozitive. Conectarea la o aplicație este extrem de eficientă deoarece poate permite realizarea automată de grafice cu progresul antrenamentelor, permite vizualizarea datelor pe termen lung, asocierea cu informații din jurnalul alimentar sau cu date privind calitatea somnului. Unele dispozitive sunt compatibile doar cu iOS, iar altele doar cu Android, în timp ce unele nu funcționează pe Windows.

Acuratețe

Nu toate aceste produse prezintă aceeași acuratețe și precizie. Acuratețea este menționată în instrucțiunile oferite de producător. La fel ca în cazul ușurinței de utilizare, precizia și acuratețea unui produs pot fi verificate înainte de achiziționare pe pagina producătorului sau a comerciantului, la recomandările altor utilizatori care au testat produsul. Aceste gadget-uri au la bază senzori și algoritmi pentru a contoriza pașii și alți parametri și pot prezenta imprecizie.

Iată cum poate fi testată precizia unui pedometru pentru măsurare apașilor: poziționați dispozitivul la nivelul taliei, brațului sau piciorului și plasați genunchiul opus părții pe care este fixat dispozitivul în față, resetând pedometrul la 0. Faceți 20 de pași la viteză normală, verificați dacă acesta afișează între 18-22 pași. Dacă nu, repoziționați-l și testați din nou. Dacă valorile nu se încadrează în nivelul menționat nici a doua oară, este posibil ca pedometrul să prezinte o defecțiune sau lipsă de acuratețe.

Confort

Dimensiunea și locul de poziționare influențează confortul din timpul utilizării acestor dispozitive. În funcție de locul unde preferați să fie atașat, verificați dimensiunea pentru a se potrivi cu dimensiunile dumneavoastră, pentru libertate de mișcare și pentru ca acesta să nu cauzeze disconfort în timpul utilizării.

Opțiuni

În cazul pedometrelor, numărătoarea pașilor este principala funcție, altele fiind posibile doar dacă are și alte componente și senzori. Fiecare dispozitiv poate dispune de o serie de opțiuni diferite în ceea ce privește parametrii măsurați:

  • numărul pașilor;
  • monitorizare ritm cardiac;
  • distanța parcursă;
  • caloriile arse;
  • viteză;
  • înregistrarea și monitorizarea antrenamentelor;
  • înregistrarea datelor timp de mai multe zile;
  • funcție de ceas;
  • cronometru;
  • alarmă;
  • setare de obiective și progresul zilnic;
  • capacitatea de conectare la computer sau telefon;
  • contorizare timp activ și timp inactiv;
  • monitorizare somn;
  • monitorizare dietă;
  • monitorizare consum apă etc.


Preț

Prețurile variază între 40 RON-1000 RON, putând ajunge și la peste 8000 RON, în funcție de design, accesorii și funcții. Alegeți un dispozitiv care să dețină acele funcții de care aveți dumneavoastră nevoie în funcție de antrenamentele pe care le veți efectua.

Rezistența la apă

Este bine să verificați acest aspect, pentru a preveni deteriorarea dispozitivului în urma contactului accidental cu apa.

Durata de viață a bateriei

Majoritatea au o durată de viață a bateriei de câteva săptămâni, mai ales brățările fitness. Unele pot rezista o zi iar altele câteva luni chiar. O serie de astfel de dispozitive se folosesc cu baterii de unică folosință, iar altele dispun de baterii reîncărcabile. Cele care au touchscreen de obicei trebuie reîncărcate mai frecvent.

Principalele avantaje ale acestor dispozitive sunt:

  • identificarea nivelului la care ne aflăm din punct de vedere al activității fizice efectuate (mersul pe jos până la serviciu sau urcatul scărilor nu sunt de cele mai multe ori suficiente pentru a atinge necesarul de sport zilnic);
  • monitorizarea nivelului de activitate fizică efectuată;
  • setarea unor obiective și monitorizarea progresului;
  • managementul caloriilor arse pe durata antrenamentelor fizice;
  • motivație pe durata antrenamentelor.

Data actualizare: 14-07-2017 | creare: 14-07-2017 | Vizite: 5192
Bibliografie
(1) A practical guide to measuring physical activity, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3915355/
(2) Selecting and effectively using a pedometer, link: https://blogs.umass.edu/bodyshop/files/2009/07/SelectingandEffectivelyUsingaPedometer.pdf
(3) Fitness tracker buying guide, link: https://www.consumerreports.org/cro/fitness-trackers/buying-guide
(4) A comparison of wearable fitness devices, link: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3059-0
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul care măsoară în timp real tonusul muscular și compoziția corpului
  • Precizia gadget-urilor sportive diferă în funcție de locul în care sunt plasate
  • Dezvoltarea masei musculare – influențată mai mult de greutăți sau de numărul de repetiții?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum