Afrodisiace

©

Autor:

Afrodisiace

Ce sunt afrodisiacele ?

Afrodisiacele sunt produse naturale care trezesc senzualitatea, excita simturile, stimuleaza libidoul, sporesc vitalitatea, amplifica erotismul controlat si stimuleaza trairile actelor amoroase (toate acestea fiind factori subiectivi ce variaza de la individ la individ).
Afrodisiacele sunt cuprinse in 3 mari categorii generale: cele care creeaza dorinta, cele care maresc potenta si cele care amplifica placerea sexuala.
Termenul propriu-zis de "afrodisiac" provine de la numele zeitei grecesti a iubirii, Afrodita, care obisnuia sa innebuneasca si sa manipuleze oamenii cu dorinta trupeasca, pasiunea pe care o manifesta. Simbolul sau sacru era vrabia – iar grecii adesea consumau organe ale acestei pasari-simbol in scop afrodisiac.
In Orient plantele afrodisiace erau considerate plante ale tineretii, un element extrem de important pentru viata de zi cu zi. Aici si in alte locuri exotice ale Globului exista o adevarata arta de amestec si preparare a acestor plante, in care batranii imbina cu maiestrie imaginatia erotica cu puterile magice ale acestor plante.

Chimia dorintei sexuale – chimia afrodisiaca

Principiul general al functionarii afrodisiacelor asupra corpului si creierului uman se bazeaza pe activitatea hormonala, si in special pe rolul testosteronului (libidoul este controlat de nivelurile hormonale, iar testosteronul este elementul cheie).
Desfasurarea procesului:
- un stimul sexual extern, vizual, olfactiv sau perceput de alte organe ale corpului nostru (feromoni) trimite impulsuri nervoase de la nivelul creierului catre regiunea pelviana, impulsuri ce determina dilatarea vaselor de sange, si implicit o erectie atat la barbati cat si la femei (tesuturile erectile ale femeii sunt aflate la nivelul clitorisului, la intrarea in vagin, tesuturile erectile ale barbatului se afla la nivelul organului penian) ; vasele de sange se inchid, astfel incat fluxul sangvin suplimentar ramane in tesuturile erectile, determina un ritm cardiac mai crescut, iar creierul elibereaza dopamina si norepineprina, neurotransmitatori ce transmit starea de bine, de fericire, placere.
Un nivel scazut de testosteron afecteaza gradul de manifestare al libidoului. Factori precum oboseala, stresul, depresia afecteaza in mod negativ productia de testosteron si apetitul sexual.

Tipuri de afrodiasiace – diferite tipuri de stimulente sexuale

1. Mancarurui si ierburi (pentru ceai sau mancare) ca afrodisiace

Sexul implica stimularea tututor simturilor: vizual, tactil, olfactiv si gustativ. Multiple plante, fructe, mancaruri au fost folosite din vremuri istorice ca si afrodisiace.
Una din modalitatile prin care mancarurile afrodisiace functioneaza este prin intermediul valorii nutritive. In vremurile antice existau probleme de malnutritie, astfel incat orice aliment, mancare cu o valoare nutritiva mare, adecvata, determina cresterea energiei, vitalitatii organismului, dorintei sexuale si performantei sexuale. Un exemplu simplu: vitaminele din oua - erau folosite pentru potenta si fertilitate, pentru a reduce anxietatile privitoare la performanta sexuala si ejacularea prematura). Calciul din alimente ajuta la dezvoltarea unui organism puternic, rezistent, iar acidul folic din cereale contribuie la curatarea arterelor si fluidizarea circulatiei sangvine (inclusiv in zonele genitale). In ciuda utilitatii anumitor vitamine si nutritienti in ceea ce priveste imbunatatirea vietii sexuale, consumul excesiv al unui astfel de aliment poate avea efecte negative asupra organismului (alergii, dereglari digestive etc).
Orice sursa de proteina fara grasimi, inclusiv cele de moluste de mare comestibile, reprezinta o buna sursa de energie necesara pentru performanta sexuala. Proteinele cu continut scazut de grasime (low fat proteins) va scutesc si de senzatia de moleseala specifica dupa ce serviti masa, senzatie ce scade dorinta sexuala si rezistenta fizica. Condimentele cresc temperatura corporala (ex: ghimbirul), umfla buzele, ajuta la digestie si elimina senzatia de moleseala dupa masa, creste fluxul sangvin in corp si implicit in organele genitale (ex: chili).

Hrana naturala, sanatoasa, un stil de viata echilibrat, armonios, natural, activ sunt de regula cele mai eficiente afrodisiace. Alaturi de acestea, mediul curat, apa marii si a apelor curgatoare, aerul proaspat, lumina soarelui au capacitatati deosebite de a stimula sexualitatea.

Anumite grupe de alimente, fructe sau legume au fost considerate afrodisiace datorita aspectului, formei lor, si nu datorita efectelor elementelor hranitoare: stridiile seamana cu doua ovare (sunt si bogate in zinc ce determina cresterea nivelului hormonal), avocado (fructe ce creste in perechi, asemanate cu glandele genitale masculine- gonadele), castravetele, sparanghelul sunt considerate simboluri falice. Alcoolul folosit cu moderatie poate elimina anumite inhibitii (de preferat vinul rosu datorita proprietarilor antioxidante).
In afara proprietatilor nutritive, stimularea vizuala si efectele de energizare, mancarea poate fi folosita si pentru un joc erotic stimulator, ce contribuie la imbunatatirea experientei sexuale propriu-zise.

Principiile active din plantele si legumele cu efect afrodisiac stimuleaza circulatia sangelui la nivelul organelor genitale si induc o stare cerebrala de relaxare, lipsita de inhibitii. Acestea contin in cea mai mare parte alcaloizi, compusi activi ce contin molecule de azot cu actiune puternica asupra creierului. Unele plante afrodisiace contin alcaloizi cu nucleu tropanic (beladona, datura, maselarita, mandagora), alcaloizi cu nucelu indol si triptamine (cu efecte psihice marcante). Alte stimulante afrodisiace contin alcaloizi cu molecule ce au la baza purine (ceai, cafea, guarana).
Ciocolata, arborele de cacao si arborele efedra (din China, Mongolia- afrodisiac sub forma de infuzie de peste 5000 de ani) contin fenetilamine (asemanatoare noradrenalinei secretata in timpul excitatiei sexuale) ce favorizeaza secretia de endorfine.

2. Mirosurile, miresmele, aromele ca afrodisiace

Un pasionat al afrodisiacelor, Alan Hirsch a studiat efectele aromelor afrodisiace asupra excitatiei sexuale si a gasit anumite diferente intre femei si barbati (prin masurarea ciculatiei sangvine la nivelul organelor genitale) : barbatii reactioneaza la mirosul de levantica, placinta de dovleac, iar femeile reactioneaza puternic la mirosul castravete si cocaina. Aromele, mirosurile pot avea un efect foarte puternic cand vine vorba de romantism. Amintirea miresmelor au un impact foarte puternic la nivelul psihicului, aceste tipuri de amintiri putand fi pastrate proaspete mult timp dupa ce momentul initial a tracut, regenerand emotiile si trairile respective, reducand inhibitiile si anxietatea.
Perceptia anumitor mirosuri este foarte importanta in procesul de astractie al partenerilor sexuali.

Uleiuri esentiale – arome esentiale
Uleiurile esentiale au fost folosite de multe secole pentru a creste atractia dintre barbati si femei. Multi antici credeau ca aceste uleiuri esentiale, ce concentrau esenta florilor, condimentelor si diferitelor ierburi aveau proprietati afrodisiace.
Iasomia, un puternic afrodisiac atat pentru femei cat si pentru barbati, miresmele de lavanda, lemn de cedru si patchouli atrag barbatii in mod special. Parfumul de ylang ylang creste libidoul si energia pasiunii dintre amanti si este considerat unul dintre cele mai puternice mirosuri afrodisiace. Acesta este adesea combinat cu mirosul de iasomie, pergamuta si ulei de trandafir. Mirosul coplesitor si patrunzator al plantei neroli are efecte impresioante in cazul flirtului dintre sexe, in timp ce cea de patchouli este mult mai relaxant.
In ceea ce priveste aromele folsoite in diferite ritualuri, ghimbirul este cel mai frecvent mentionat in Kama Sutra, cartea iubirii, hranind pielea si imbunatind fluxul sangvin. Aromele calde si picante declanseaza atractia sexuala, au efecte terapeutice precum eliminarea toxinelor din corp si energizeaza intreg corpul.
Conform opiniei expertilor culinari nu exista dovezi stiintifice care sa dovedeasca eficienta mancarurilor si plantelor afrodisiace. Insa exista cu siguranta o serie de droguri despre care s-a dovedit ca imbunatatesc libidoul ---- Cele mai cunoscute afrodisiace cu efecte halucinogene sunt cantarida, amfetaminele, drogurile de tip marijuana si cocaina.
Cantarida este o pulbere obtinuta prin uscarea unui gandac si are ca efect iritatia tractului uro-genital, cu vasodilatatie intense si erectie prelungita.
Amfetaminele blocheaza distragerea atentiei si sentimentul de teama. Prelungesc erectia si permit orgasme multiple.
Cocaina si marijuana in doze mici determina cresterea dorintei si a performantei sexuale prin cresterea receptivitatii fata de stimuli sexuali si scaderea efectelor stresului cotidian.

3. Puterea persuasiunii

Desi nu exista o dovada a efectelor afrodisiace la nivel fizic, se pare ca pregatirea unei mese apetisante in care ati facut uz de diferite afrodisiace, bineinteles in cantitati moderate, servirea acesteia intr-un mod placut, cu arome afrodisiace si o muzica relaxanta, o atmosfera incarcata de dorinta si pasiune- este o o reteta cu succes garantat.

4. Feromonii – afrodisiace naturale ale corpului

Feromonii, sunt hormonii atractiei sexuale si poarta in esenta da dorinta si pasiunea intre potentiali parteneri sexuali. Feromonii contribuie foarte mult la comunicarea sexuala si au ca efect trezirea dorintei sexuale. In lumea animala acesti feromoni sunt cu mult mai puternici, sta la baza legilor de imperechere, dicteaza comportamentul sexual si atractia catre sexul opus.

5. Muzica – un afrodisiac sonor

Muzica poate imprima o anumita stare, atmosfera, un element ce se asociaza foarte repede cu amintirea momentului. Ritmul muzical, dansul pot da nastere la fantezii sexuale, ganduri erotice, senzatii erotice. Dansul a fost dintodeauan un ritual al imperecherii si dezlantuirii pasiunilor.

6. Exercitiul fizic – un afrodisiac natural ce te mentine in forma

Exercitiul fizic este bun pentru starea voastra generala de sanatate, insa si pentru o viata sexuala activa, implinita (publicatie Discovery Health). Calitatile afrodisiace ale exercitiului fizic sunt asociate cu endorfinele eliberate de creier in cadrul unei activitati energice. Endorfinele va redau starea de exaltare emotionala, de placere. Alte efecte ale exercitiilor fizice ca si afrodisiac sunt imbunatatirea ciculatiei sangvine in organele genitale, imbunatatirea anumitor abilitati sexuale, rezistenta, flexibilitatea, cresterea dorintei si dinamismului general.
In ceea ce priveste activitatea fizica, un studiu publicat de Institutul European de Urologie a demonstrast ca femeile care poarta incaltaminte cu toc isi imbunatatesc musculatura pelviana si implicit si viata sexuala (prin tonifierea pelvisului si musculaturii genitale).
In mod obisnuit medicii si nutritionistii recomanda o dieta sanatoasa combinata cu exercitii regulate si echilibru emotional pentru o dezvoltare armonioasa.

Cum actioneaza afrodisiacele? Cum amplifica afrodisiacele dorinta sexuala ?

Afrodisiacele influenteaza unul sau mai multe dintre cele 6 simturi simultan sau alternativ: vazul, auzul, mirosul, tactilul, gustul si mintea.
Afrodisiace - proprietati :
* stimuleaza senzatiile;
* trezesc interesul sexual, dorinta sexuala;
* cresc libidoul;
* activeaza sinteza hrmonilor;
* provoaca vasodilatatia ce favorizeaza un flux sangvin mai mare si o lubrifiere mai buna a organelor genitale pentru ambele sexe;
* relaxare, eliminarea anxietatii si a inhibitiilor;
* energizare prin accelerarea proceselor metabolice, fluxului sangvin, oxigenrarea celulara profunda;
* provoaca iritatia / incalzirea mucoaselor.


Societatea umana este profund interesanta de pastrarea virilitatii masculine si fertilitatii feminine, iar afrodisiacele par sa aiba efecte benefice asupra acestor aspecte ale sanatatii sexuale. Virilitatea presupune capacitatea de perpetuare a speciei, voluptate si senzualitate. Consumul regulat de afrodisiace si respectarea indicatiilor specialistilor pot tranforma un barbat sau o femeie intr-un adevarat cotropitor de pasiuni si dorinte.

Afrodisiacele actioneaza asupra omului prin doua cai:
--- afrodisiacele care creeaza dorinta prin efectul stimulator asupra mintii (fantezii, ganduri erotice create de miresme, muzica, inhibatori mentali ai fricii, anxietatii, eliminarea unor inhibitii, etc) ;
--- afrodisiacele care creeaza dorinta prin efectul stimulator asupra anumitor parti ale corpului (cresterea fluxului sangvin ce simuleaza senzatiile unui act sexual, stimularea corpului sa produca mai multe elemente biochimice asociate cu placerea si dorinta sexuala).

Exista si subtante care inhiba dorinta sexuala, acestea se numesc anafrodisiace.
Fertilitatea si virilitatea sunt adesea afectate de disfunctii ale organelor genitale, dar si de factori legati de alimentatie si modul de viata, absorbtia unor vitamine ce imbunatatesc circulatia sangelui si metabolismul hormonal: zincul, complexul de vitamine B, proteinele si mineralele din fructe.
Afrodisiacele au fost folosite initial ca si remediu pentru diverse anxietati sexuale, tulburari sexuale, inclusiv imbunatatirea performantei sexuale si crestere a fertilitatii.

Opinia stiintifica cu privire la afrodisiace

Oamenii de stiinta care au incercat sa explice efectul afrodisiac al unor plante, mancaruri considera efectul placebo responsabil de rezultat : mintea umana se pacaleste singurqa ca un afrodisiac fucntioneaza, crezand cu tarie in acest lucru. Un afrodisiac este considerat a fi aliment, bautura, mirosuri sau dispozitiv care pretind ca starnesc dorinta sexuala si cresc libidoul. Conform Asociatiei de Alimente si Medicamente din SUA, reputatia deja celebra a efectelro afrodisiace se bazeaza pe traditii din folclor, si nu pe fapte dovedite stiintific.

Avertizari privind afrodisiacele

Un afrodisiac periculos pentru oameni, folosit frecvent in antichitate, pana sa se cunoasca efectele sale daunatoare este musca spaniola (Spanish fly). Aceasta provoaca o iritatie a tractului uro-genital ce determina cresterea fluxului sangvin in zona genitala (confundata cu excitatia sexuala), care insa poate provoca infectii, cicatrici sau chiar moartea.
Un alt sfat util este consumul moderat, conform indicatiilor specialistilor a acestor afrodisiace pentru a nu dauna sanatatii voastre. Mancati sanatos, usor, fara grasimi animale si veti creste productia de tesotosteron si veti stimula dorinta sexuala (carnea rosie este un anti-afrodisiac determina scaderea nivelului de testosteron cu aproximativ 30 %).

Afrodisiace in istorie...

# Roma
- cercetatorul si istoricul Plinius al Doilea (23-79 e.n.) a mentionat afrodisiacele in cartea sa "Istoria naturala" -numeroase substante care au fost folosite pentru a crea dorinta sexuala si pentru a amplifica placerea sexuala.
- Iulius Cezar (100 i.e.n.) a descris parfumurile ca fiind "focul pasiunii": tamaia si mirul erau cele mai frecvente parfumuri la Roma.
- Cezar si Cleopatra (regina Egiptului) o poveste de dragoste fumoasa ; apetitul sexual al reginei Cleopatra a condus imperii intregi la colaps – Cleopatra era specializata in parfumuri si arome, precum si substante narcotive (pe baza de opiu) cu care isi droga amantii.
- romanii foloseau multe substante cu efect afrodisiac (stridii, tamaie, menstra si faimoasa musca spaniola).
# Grecia
- afrodisiacele (intitulate asa dupa zeita greaca a senzualitatii si dragostei, Afrodita, care s-a ivit din mare) erau potiuni facute din fructe de mare ce amplificau excitatia sexuala.
# calugarul Thomas Aquinas a scris cateva lucrari despre afrodisiace, referitoare la efectele lor asupra fertilitatii (intrucat sarcina era extrem de importanta pentru Biserica Catolica), intitulandu-le producatoare ale "spiritului vital".
# membrii triburile aztece si incase utilizau substante de origine animala si plante ca afrodisiace (banane, insecte) pentru a se face mai atractivi pentru potentialii parteneri sexuali.
# aurul era utilziar in Evul Mediu pentru a prepara anumite bauturi afrodisiace extrem

de costisitoare.
# Afrodisiacele moderne
Multe dintre afrodisiacele antice au rezistat pana in zilele noastre (stridiile si lichiorul fiind cele mai cunsocute) insa unel si-au pierdut din importanta (datorita efectele secundare, daunatoare). Cererea pentru afrodisiace de origine animala (supa din aripioara de rechin, praf de corn de rinocer) a dus la exterminarea in masa a speciilor respective, pentru a procura "amplificatorii sexuali".
Companiile moderne, producatoare de medicamente, droguri si diverse amalgamuri de plante ce pretind imbunatatirea vietii sexuale sunt doar suplimente, medicamente, ce imbunatatesc viata sexuala, nu afrodisiace. Pentru a fi afrodisiac substanta respectiva trebuie sa creeze dorinta sexuala nu sa imbunatateasca eprformanta sexuala (Viagra nu este un afrodisiac).
Dupa cum ati observat de-a lungul istoriei, atat femeile cat si barbatii au cautat diversi stimulenti pentru a spori dorinta sexuala, libidoul si performanta sexuala (eractia, orgasmul). Motivele sunt destul de evidente insa tehnicile extrem de variate si secretele afrodisiacelor au depins in mare masura de cultura si gusturi. Afrodisiacele pot fi mancaruri, ierburi (plante), arome, uleiuri cel mai frecvent inspirate din mitologie si traditii specifice si mai putin din cunostinte practice sau dovedite stiintific.


Data actualizare: 14-07-2019 | creare: 07-04-2010 | Vizite: 34826
Bibliografie
Cum functioneaza afrodisiacele? - link:
https://www.ehow.com/how-does_5162083_do-aphrodisiacs-work.html

Despre afrodisiace ... cum functioneaza - link:
https://passion-scent.com/article-aphrodisiac.html

Afrodisiace ..informatii de baza - link:
https://www.healthican.com/health/How_Aphrodisiacs_Work.html

10 Afrodisiace care functioneaza - link:
https://www.forbes.com/2003/09/10/cx_ns_0910healthintro.html

Afrodisiacele functioneaza cu adevarat? - link:
https://news.nationalgeographic.com/news/2006/02/0214_060214_valentines.html

Afrodisiace - link:
https://health.howstuffworks.com/aphrodisiac5.htm

Deserturi afrodisiace - link:
https://www.ehow.com/how_4421301_make-aphrodisiac-desserts.html

Istoria afrodisiacelor - link:
https://www.ehow.com/about_5082268_history-aphrodisiacs.html

Arome ce pot amplifica raspunsul sexual al barbatilor - link:
https://www.smellandtaste.org/index.cfm?action=research.sexual

Uleiurile aromatice afrodisiace - link:
https://www.ehow.com/facts_5681535_history-oils-aphrodisiacs.html

Cele mai bune afrodisiace pentru barbati - link:
https://www.ehow.com/list_5852284_aphrodisiacs-men.html

Ce miresme sunt considerate afrodisiace ? - link:
https://www.ehow.com/about_5300034_scents-aphrodisiacs.html

Tipuri de afrodisiace - link:
https://www.ehow.com/about_5285766_types-aphrodisiacs.html

Afrodisiace - link:
https://health.msn.com/health-topics/sexual-health/mens-sexual-health/articlepage.aspx?cp-documentid=100123456

Mancaruri afrodisiace - link:
https://www.romancestuck.com/aphrodisiacs.htm

Afrodisiace - link:
https://www.britannica.com/EBchecked/topic/29568/aphrodisiac
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Ciocolata este afrodisiac
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum